Trekkerverkoop lager

Machinemarkt naar hoogste punt sinds 2012

15 Mei 2017

Europese machinefabrikanten verwachten voor 2017 een opleving in de verkoop van trekkers en machines. De stemmingsbarometer, die brancheorganisatie Cema maandelijks opstelt, bereikt daarmee het hoogste niveau sinds mei 2012. Toch moet de trekkermarkt dit jaar wederom inleveren.

Fabrikanten zijn voorzichtig, maar positief. Dat meldt de Cema Business Barometer. Cema is de brancheorganisatie voor Europese trekker- en machinefabrikanten. Het eerste kwartaal startte met een trekkerverkoop die 1,3 procent onder het niveau van 2016 ligt. Vooral in Spanje en het Verenigd Koninkrijk steeg de markt, terwijl de markt in Frankrijk juist met een kwart afnam. In Nederland is een daling van 2,3 procent zichtbaar. Gezien het belang van Frankrijk, op het Europese toneel, trekt dit de volledig markt naar beneden.

25

procent

minder trekkers verkocht in Frankrijk

Frankrijk en Duitsland in de min
De 2 grootste Europese markten voor trekkers en machines: Frankrijk en Duitsland, schreven in 2016 beiden een min op. In Frankrijk werd gemiddeld 8 procent minder verkocht. In het eerste kwartaal van 2017 is die trend wederom zichtbaar. Ook voor de rest van het jaar verwacht Cema een verlaging in de verkoopaantallen. Duitsland kocht 5 procent minder trekkers en machines in 2016. Voor dit jaar wordt wel een kleine plus verwacht.

Invloed van brexit
De brexit heeft ook een effect op de markt in het Verenigd Koninkrijk. Een zwakkere pond verbetert de financiële positie van de boer op het eiland, maar ook geïmporteerde machines worden duurder. Voor 2017 wordt een gelijkwaardige verkoop verwacht, ten opzichte van 2016. Die kwam 2 procent lager uit. De trekkermarkt krabbelt naar verwachting op van het laagste niveau in 15 jaar tijd.

Markt Benelux
Voor Nederland verwacht Cema ook minder verkoopaantallen bij trekkers en veldspuiten. Hooibouwmachines, persen en combines gaan naar verwachting iets meer verkocht worden. Over het geheel blijft de markt stabiel. Dat geldt ook voor onze zuiderburen. Afgelopen jaar werd in België 3 procent minder aan machines verkocht. Er werden vooral minder trekkers verkocht. Naar schatting komt de verkoop in 2017 circa 10 procent onder vorig jaar uit.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief