Rupstrekkers en spuiten

Challenger wordt definitief Fendt groen

26 Juli 2017 - 2 reacties

Al maanden doen geruchten stevig de ronde en woensdag 26 juli geeft Fendt duidelijkheid. Challenger verdwijnt, onder andere in Europa, van de kaart. Alle rupstrekkers en veldspuiten die het bedrijf bouwt, gaan de Duitsers vanaf eind 2017 zelf leveren. Daarvoor verhuist ook een deel van de productie.

In april ving het Engelse blad Farm Machinery Journal het gerucht op dat Agco de stekker uit Challenger in Europa trok. De geruchtenmachine ging aan het werk en daar is nu eindelijk duidelijkheid over. In Europa en het Midden-Oosten kun je vanaf eind november een Fendt rupstrekker, zelfrijdende of getrokken veldspuit kopen.

De productie van spuiten verdwijnt uit Grubbenvorst

Grubbenvorst stopt productie
In alle andere regio’s blijft Challenger hun trekkers en machines leveren. Onder andere in Noord- en Zuid-Amerika verandert er niets. Ook maakt Agco bekend wat er met de Nederlandse fabriek in Grubbenvorst gebeurt, die het van Ag Chem overnam. Daar begon Kurstjens zijn bemesterproductie. Hier worden, na het stoppen van de Europese Terra-Gator, nog de zelfrijdende RoGator veldspuiten gebouwd. Die productie verhuist naar Hohenmölsen. Daar heeft Fendt een fabriek waar, naast de Katana haskelaar, al de getrokken veldspuit wordt gebouwd. De locatie blijft echter een sleutelrol vervullen voor de productontwikkeling, zo meldt Fendt.

Te koop vanaf Agritechnica
Met de toevoeging van het Challenger-pakket onderstreept Fendt nog eens de ambitie om als Europese full-liner op te treden. Eerder al werden de Fella hooibouwwerktuigen in de Fendt-kleuren aan het programma toegevoegd. Zo wil de fabrikant uit Marktoberdorf hun mechanisatiebedrijven van een volledig pakket werktuigen voorzien. Vanaf Agritechnica 2017 kunnen Fendt-dealers in West- en Centraal-Europa rupstrekkers en veldspuiten verkopen. Vanaf het eerste kwartaal 2018 worden die geleverd. In Oost-Europa is dat pas een jaar later. Het gaat dan om Oekraïne en Rusland.

In de toekomst kunnen machines beter communiceren

Klant wil full-line strategie
"De integratie van de Challenger producten is een volgende stap in de Fendt Full-Line strategie", zegt Fendt-directeur Peter-Josef Paffen. "Professionele boeren en loonbedrijven vragen om een breed aanbod en machines van hoge kwaliteit met een hoge capaciteit. In de toekomst kunnen de machines gemakkelijker met elkaar communiceren. Nu is dat nog zeer complex."

IJzeren zet
Vanuit Fendt en Agco gezien is de stap die Fendt nu maakt een monsterzet. Het merk geniet in West-Europa een groeiend marktaandeel. De groen-rode kleur en Fendt-stickers helpen ongetwijfeld de verkoop. Challenger is, ten opzichte van de andere trekkermerken, een ondergeschoven kindje bij Agco in Europa. Het hart van de nieuwe MT700 rupstrekker is de Vario-transmissie. Daar past een Fendt logo bij.

Nederlandse situatie
De vraag is wat er in Nederland gaat veranderen op dealergebied. Importeurs Abemec en Mechan Groep verkopen beide al de producten van Challenger. De verkoop van Fendt rupstrekkers zal zo’n vaart niet direct lopen. Het aandeel is nu vrij gering. Vaak gaat het om machines die tweedehands zijn geïmporteerd, om de kosten laag te houden.

Anders wordt het wanneer Fendt exclusiviteit gaat eisen. Zo verkoopt Abemec nu, naast Challenger, ook Agrifac, Lemken en Bargam veldspuiten. Duldt Fendt die concurrentie? Daarnaast zijn er meer Nederlandse Fendt dealers die nu andere merken spuitmachines verkopen. Dat geldt eveneens voor de hooibouwwerktuigen. Gezien het huidige reilen en zeilen in dealerland is het zeker niet ondenkbaar dat op termijn een mechanisatiebedrijf voor 1 merk moet kiezen. Individuele werktuigbouwers hebben het voor het nakijken en moeten aansluiting bij de trekkerfabrikanten zoeken

Lees ook:
Agco stopt met Challenger in Europa

Een beetje Challenger en een beetje Fendt

Agco legt de focus op Fendt in Europa

900 serie op rupsen?
Eind vorige week werd in de Verenigde Staten door Challenger een nieuwe rupstrekker aangekondigd met Vario transmissie. Grote kans dat dit de TA 400 transmissie met 2 afzonderlijke hydropompen is. Die ligt ook in de 1000 serie, waar de nieuwe MT700 grote gelijkenissen mee vertoond. De Italiaanse website Trattoriweb publiceerde enkele afbeeldingen en details die mogelijk meer onthullen van de trekker.

Ondanks dezelfde neus wordt de trekker niet 1000 serie genoemd maar 900 Vario MT. Grote kans dat dit de 938, 940 en 943 worden. Die aanduiding hanteert ook Challenger. Vermogens bedragen maximaal 380, 405 of 431 pk. De cabine is een mengeling van Fendt en Challenger. De constructie is Challenger, het dak Fendt. Het dashboard komt weer van Challenger maar de armleuning is Fendt. Opvallend is de simpele joystick. De cabine is optioneel geveerd, schrijft de Italiaanse site.

De specificaties zijn, zoals je mag verwachten, indrukwekkend. Standaard is een 140 of 170 liter hydrauliekpomp. Als optie kun je twee seperate pompen krijgen die ieder 220 liter leveren.


Wordt dit de showstopper van de Agritechnica? Die kans is groot. Hij kan er ongeveer zo uit komen te zien.


Zo ziet het interieur van de Challenger eruit. Kenmerkende onderdelen van beide merken. De kleine en simpele joystick is opvallend.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Fendt fan 26 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10875315/challenger-gaat-definitief-op-in-fendt-groen][/url]
Prachtig, straks alles Fendt in de schuur als die spuiten nu ook zoveel extra inruilwaarde krijgen als de trekkers zit het wel goed. Nu nog ff een paar 100 bunder land kopen voor die rups
Westbrabander 26 Juli 2017
Ze zullen toch zeker niet zo arrogant worden als die mensen van dat andere groene merk.
ErwinR55 10 Augustus 2017
Ik denk dat de Fendt versie wel een Fendt joystick zal hebben, net zoals dat de Challenger 1050 ook maar een simpele joystick heeft t.o.v. de Fendt 1050.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Elk aardappelras zijn eigen marktprijs

Inside Aardappelen

Elk aardappelras zijn eigen marktprijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief