Nieuwe loonbedrijven

Focus voor Dronewerkers op melkveehouderij

8 December 2017 - Niels van der Boom

Dronewerkers start in 2018 met 2 nieuwe loonbedrijven. Daarmee verbetert het hun landelijk dekkende netwerk. De dronespecialisten zijn vooral sterk in de akkerbouw. Uitbreiding van het team zorgt voor meer focus op de melkveehouderij en grond-, weg- en waterbouw.

Dronewerkers werd opgericht door 3 ondernemers. In 2017 werd het team met nog eens 2 bedrijven uitgebreid. Voor komend seizoen sluiten 2 nieuwe partijen zich aan bij het collectief: CWV Barlo en loonbedrijf De West uit Westbeemster. Net als de andere partijen, vliegen ook zij met een eBee-drone. In totaal heeft het collectief 8 agrarische eBee-drones in gebruik.

Precisielandbouw is een ondergeschoven kindje

Vraag vanuit melkveehouderij
De nieuwe Dronewerkers zijn beiden actief in melkveehouderijgebieden. Het collectief wil de focus daarop toeleggen. "In de akkerbouw is precisielandbouw bekend, maar in de melkveehouderij is het een ondergeschoven kindje", legt medeoprichter Christel Thijssen uit. "We zien veel interesse ontstaan en werken mee aan verschillende graswinningsprojecten. "Bij drijfmesttechniek zie je de opkomst van NIR-sensoren. Echter, hiervoor is een goede onderbouwing vereist. Met hulp van dronebeelden en grondsensoren kun je die maken. Dat is wat wij doen."

Exact bemesten
Eén van de projecten waar Dronewerkers bij is betrokken, kijkt naar het variabel toedienen van meststoffen. "We bemesten aan de hand van bodem en gewas behoefte. Zo hoeft er minder mest te worden afgevoerd en kan er exacter (groene) kunstmest worden ingezet, die is vereist voor de Kringloopwijzer melkveehouderij. Het rondmaken van de kringloop heeft veel aandacht in de melkveehouderij", aldus Thijssen.

Werktuigenvereniging Barlo sluit een samenwerking met ForFarmers en Agrowin om hun services aan te bieden in Oost-Nederland. Ook is het actief in de grond-, weg- en waterbouw. Loonbedrijf De West - Beemster Drone richt zich, naast de veehouderij, ook op waterschappen en dijkonderhoud. Ook daar kan de drone zijn nut bewijzen.

Rendabel maken
"Het vliegseizoen voor de landbouw is kort. Ongeveer 1 tot 1,5 maand per jaar", zegt Thijssen. "Om de eBee rendabel in te zetten, zoeken we nieuwe mogelijkheden. Samenwerken met waterschappen en de grondverzetsector zijn daarom interessant. Ook vliegen we voor Interpolis Achmea om schades vast te stellen en werken we samen in projecten met Agrifac en Kverneland."

Manieren zoeken om drones rendabel te maken

Snelle dataverwerking
Volgens Thijssen heeft het collectief een marktaandeel van 60% tot 70% in Nederland. Met de uitbreiding wordt dit hopelijk naar 80% uitgebreid. Groei is echter geen doel op zich. "Het draait niet alleen om vliegen en kaarten maken. We kunnen ook de bodem scannen en zo het plaatje rond maken. Dat is uniek. Afgelopen jaar is geïnvesteerd in de beeldverwerking. We kunnen data in het veld uploaden en naar onze eigen computer sturen. Binnen enkele uren heeft de klant zijn data, ongeacht de perceelgrootte. Ook voor derden bieden we deze beeldverwerking aan."

Op 19 januari worden de nieuwe Dronewerkers voorgesteld aan de media en belangstellende tijdens een bijeenkomst in Emmeloord bij het AgroFoodCluster.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden