Unieke poule

Aanleg van zonneakkers in boerenhanden

9 Januari 2018 - Niels van der Boom - 25 reacties

Via een unieke poule proberen boeren in de Drentse gemeente Borger-Odoorn een deel van hun landbouwgrond vol te leggen met zonnepanelen. Dat vergroot de kans op slagen, zo hopen ze. Het project werd mede ontwikkeld met groene-energiespecialist GroenLeven. Ook boeren die niet in aanmerking komen voor een zonneakker kunnen profiteren.

Akkerbouwers zijn gewend om hun granen, aardappelen en uien via een poule af te zetten. Waarom dan niet een poule voor zonneakkers? Dat vroeg agrarisch ondernemer Jan Reinier de Jong zich af. Samen met GroenLeven zette hij een poule op voor collega’s die grond willen afstaan. De telefoon staat inmiddels roodgloeiend, zo laat hij weten.

Projectontwikkelaars jagen op landbouwgrond

Transparant initiatief
"In onze regio werden plannen gemaakt voor het plaatsen van windmolens. De gemeente Borger-Odoorn zag meer in zonneakkers. Dit resulteerde in een golf van individuele aanvragen die allemaal werden afgewezen", licht De Jong toe. "Projectontwikkelaars jagen op landbouwgrond en boeren hebben soms ongunstige contracten getekend. GroenLeven beheerst de gehele keten: van de vergunning tot het aanleggen en de energieafzet. Dat maakt het initiatief transparant en het geïnvesteerde geld blijft in de regio."

Geen scheve gezichten
"Omdat Groenleven de gehele keten in beheer heeft, blijft er geld over. Dit komt deels in de poule", vervolgt De Jong. "Op dit moment hebben we zo’n 20 deelnemers die gezamenlijk 350 hectare grond inbrengen. De gemeente beslist uiteindelijk op welke percelen zonnepanelen mogen worden geplaatst. De eigenaren krijgen dan een jaarlijkse vergoeding. Deelnemers die buiten de boot vallen, krijgen een optievergoeding. Zo ontstaan er geen scheve gezichten en profiteert iedereen van de zonneakkers."

Hoeveel de vergoedingen exact bedragen wordt niet bekend gemaakt. Voor de grond gaat het om enkele duizenden euro’s per jaar per hectare. De optievergoeding varieert naar gelang de hoeveelheid gerealiseerde zonneakkers. Volgens De Jong is er veel interesse onder boeren in de gemeente. Ook in de gemeente Aan en Hunze en Stadskanaal gaan inmiddels geluiden op voor zo’n poule.

Snel besluit
Door samen op te trekken, hoopt de poule meer kans te maken bij de gemeente. Borger-Odoorn heeft inmiddels een beleidsplan opgesteld voor het aanleggen van zonneakkers. Door de gemeente zelf te laten kiezen welke gronden geschikt zijn hopen de initiatiefnemers een snelle besluitvorming in de hand te werken. "Volgens ons is deze opzet uniek", zegt woordvoerder Maarten de Groot van GroenLeven. "Dit is een van onze eerste poules en de interesse is er zeker. Het gaat vooral om boeren die zich aanmelden, omdat zij over voldoende grond beschikken."

6.000

hectare

grond voor zonnepanelen is vereist

Tegenargument
De Jong en De Groot krijgen regelmatig de opmerking te horen dat eerst alle daken met zonnepanelen moeten worden vol gelegd. "De meeste deelnemers hebben hun schuurdaken al vol liggen", weet De Jong. "Met alleen zonnepanelen op daken redden we het niet. De overheid wil in 2023 16% groene stroom hebben en in 2030 de kolencentrales sluiten. Als de provincie Drenthe dit wil invullen met alleen zonnepanelen is daar 6.000 hectare grond voor nodig, waarvan 450 hectare in onze gemeente."

"De poule heeft een looptijd van 10 jaar. Ieder jaar proberen we grond in te brengen. Het gaat zowel om landbouwgrond als grond die hiervoor ongeschikt is. Vreemd genoeg gaan natuur en zonne-energie niet samen. In onze regio is 1.000 hectare landbouwgrond onttrokken door de aanleg van wegen, huizen en natuur. Dat wordt geaccepteerd. Waarom een zonneakker dan niet?"

De Groot heeft nog een tussenoplossing voor ogen: "We kijken als bedrijf ook naar dubbeldoelparken. Hierbij wordt de grond onder de panelen beheerd door schapen of varkens. Dat is ook voor Drenthe een mogelijke oplossing. Het is onder andere afhankelijk van de eisen die de gemeente stelt”

Niet in 2018
In het beleidsplan van de gemeente staat dat ruimte wordt geboden voor 2 zonneakkers van 50 hectare en 10 van maximaal 5 hectare. Een officiële reactie op de poule is nog niet gegeven. "Voor het realiseren van een zonneakker vragen we SDE+-subsidie aan. Voorafgaand is een vergunning van de gemeente nodig", zegt De Groot.

De eerste SDE+-tranche start in maart. De Jong verwacht niet dat dit jaar al de eerste panelen op zijn land staan. In november volgt een tweede SDE+ tranche. Bovendien moet ook gunning worden verleend.

Lees ook het interview met GroenLeven-directeur Sytse Bouwer. 'Wij willen laten zien dat het ook anders kan'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
Bob 9 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10877154/aanleg-van-zonneakkers-in-boerenhanden][/url]
Grond waar voedsel kan groeien voor mens en dier vol leggen met zonnepanelen voor stroom en in afrika of waar ook in de wereld mensen/ dieren laten verhongeren?
Wie is er nu gek, dat moet gewoon niet kunnen
Er is ruimte genoeg op de daken
koeboertje 10 Januari 2018
Leg ze maar in Afrika neer daar is veel meer zon dus meer rendement,
en landbouwgrond is daar voor landbouw toch minder geschikt dan hier
Stroom kun dan weer transporteren via hoogspannigsleidingen ,dan maken wij wel voedsel voor hun
Normaal mens 10 Januari 2018
Dat is precies de reden van de massale immigratie. Wij, het rijke westen, zullen wel even bepalen hoe zij, in Afrika, moeten leven. Dan moet je niet verbaasd zijn dat die gasten naar hier komen natuurlijk.
Student 10 Januari 2018
Koeboertje. Heel Afrika is in een zin afschrijven is erg kort door de bocht. Afrika kent zeer veel goed landbouwgrond. Daarnaast is het transporteren van stroom over lange afstand niet heel efficient, het kent grote verliezen.
Abonnee
Dirk 10 Januari 2018
In Elsevier heeft vorig jaar een uitvoerig artikel gestaan over massa emigratie. Dat is (vooral politiek) een bijzonder ingewikkeld probleem. Zo eenvoudig als Normaal Mens het zich voorstelt is het echt niet. Verder zoals Student stelt, elektrische energie vanuit Afrika naar Europa transporteren is, tesamen met enorme verliezen, technisch eigenlijk niet haalbaar. Zie het maar als dat hoogspanningsleidingen hier ook vrijwel allemaal bovengronds zijn.
En, misschien is dat ook eenvoudig voorgesteld, maar 1 ha zonnecellen zal veel beter renderen dan wintertarwe. Dus waarom niet? De hier verbouwde voertarwe komt wel van elders voor een habbekrats. En zo zijn er nog wel een paar gewassen die je zo kunt omruilen voor zonne-akkers.
koeboertje 10 Januari 2018
ik wil alleen maar aangeven dat wij hier in nederland de zon veel minder schijnt dan in andere delen van de wereld of met name europa ,waarom willen we in dit kleine landje dan alles proberen te realiseren.
En als een hectare grasland 20000 kg co 2 per jaar vast kan binden ,moet je dit iegenlijk weer van de co 2 winst van de zonnepanelen aftrekken , waar geen zon schijnt groeit ook niets meer !
Piet Paneel 10 Januari 2018
Heb je de foto goed bekeken koeboertje? Ziet er aardig groen uit toch?
Gerard Gras 10 Januari 2018
De foto ziet er leuk uit, maar in de praktijk is dat wel anders en heeft koeboertje wat dat betreft gelijk. In de schaduw groeit nauwelijks gras en wordt dus nauwelijks co2 vastgelegd. Ik ben niet zozeer tegen het plaatsen van zonnepanelen, maar de CO2 winst is lang niet zo groot als dat men denkt, wanneer op diezelfde vierkante meters geen hoogproductieve gewassen meer kunnen groeien.
Abonnee
Dirk 10 Januari 2018
Nam komt met voorstel afbouw gaswinning in Groningen, lees ik zojuist. Zou het vreemd zijn om te denken, dat er dan in NL e.e.a. gaat veranderen?
Peter34 18 Juni 2018
@Gerard Gras. Voor u staat dus vast dat teveel CO2 in de atmosfeer hetgeen is wat bestreden moet worden... om welk probleem op te lossen? Wie praat u na?
Kjol 18 Juni 2018
Waarom wroeten in de grond voor een paar rotcenten en het verwijt krijgen dat je een vervuiler bent en dat je product vol zit met residu etc. Sloten raken vervuild, grondwater komt vol te zitten met werkzame stoffen en ga zo maar door. Dan moet het toch heerlijk zijn voor zowel de boer als ook de burger/consument dat er een prachtig veldje groene energie producerende zonnepanelen aangelegd wordt, wie kan daar nu op tegen zijnjQuery211021181863501328968_1529334115062
Abonnee
Vrij grof 18 Juni 2018
LTO is tegen! De stommelingen.
Berry 18 Juni 2018
Het is sowieso raar dat LTO hierin een standpunt inneemt. Een deel van haar leden wil best een grote of kleine zonneweide op de akker
gehaktbal 18 Juni 2018
inderdaad wel stom van LTO
veldje vol met panelen brengt meer geld in het laatje dan veldje met gras of andere produkten
die niks opbrengen.
boer mag blijkbaar nooit wat verdienen!!!!
Abonnee
Bas 18 Juni 2018
LTO wil maar dat we voedsel verbouwen ver onder de kostprijs, terwijl er nu volop kansen zijn voor agrarisch Nederland ! LTO spant meteen een rechtszaak tegen je aan als je een zonnepark wil. Dit is puur eigenbelang omdat ze bang zijn nog meer hectares te verliezen voor het lidmaatschap!
Abonnee
betweter 18 Juni 2018
uien en aardappelen gaan naar de vergister, hoezo is er te weinig voedsel!!!
Klaiboer 18 Juni 2018
En moeten wij hier in Nederland zonodig het voedselprobleem van heel de wereld oplossen.
Berry 18 Juni 2018
Als er een voedselprobleem was dan zou er echt wel meer betaald worden.
Klaas 18 Juni 2018
Bas schreef:
LTO wil maar dat we voedsel verbouwen ver onder de kostprijs, terwijl er nu volop kansen zijn voor agrarisch Nederland ! LTO spant meteen een rechtszaak tegen je aan als je een zonnepark wil. Dit is puur eigenbelang omdat ze bang zijn nog meer hectares te verliezen voor het lidmaatschap!


Echt gebeurd?
Peter34 19 Juni 2018
Klaiboer schreef:
En moeten wij hier in Nederland zonodig het voedselprobleem van heel de wereld oplossen.

Wie heft je dat verteld? Of praat je dat jezelf aan? LTO heeft je dat niet verteld.
Misschien wel dat NL een behoorlijke bijdrage kan leveren om het wereldvoedselprobleem terug te dringen... maar niet door het NL landbouwproduct daarvoor in te zetten. Wel kennis, uitgangsmateriaal (zaaigoed), werktuigen en installaties etc.
En nu u weer.
Abonnee
dave 21 Juni 2018
Peter34 schreef:
Klaiboer schreef:
En moeten wij hier in Nederland zonodig het voedselprobleem van heel de wereld oplossen.

Wie heft je dat verteld? Of praat je dat jezelf aan? LTO heeft je dat niet verteld.
Misschien wel dat NL een behoorlijke bijdrage kan leveren om het wereldvoedselprobleem terug te dringen... maar niet door het NL landbouwproduct daarvoor in te zetten. Wel kennis, uitgangsmateriaal (zaaigoed), werktuigen en installaties etc.
En nu u weer.

Nou nou... wat klinkt u opgefokt. U lijkt wel zo een lto mannetje.
Abonnee
rene 22 Juni 2018
3.2 % land in de zonnepanelen en iedereen is voorzien van groene stroom in Nederland. Denk gewoon aan de mensen die op deze aardbol willen wonen over 100 jaar !
Kjol 23 Juni 2018
Niet zo pietepeuterig, ik zou direct 10% volleggen met panelen, is beter voor de boer en duurzame consument.
hans 24 Juni 2018
Ja collega's, direct 10% volleggen, je agrarische vermogens-vrijstelling verliezen, straks de subsidie eraf dus nul rendement, agrarische bestemming weg en je grond waardeloos.
En Kjol blij, gewoon doorboerend en van hogere agrarische prijzen profiterend.
Einstein 24 Juni 2018
Alleen voor groot aansluitingen met subsidie zijn de panelen nog interessant .
Berry 24 Juni 2018
De saldeerregeling voor kleinverbruikers is ook goed. Over een aantal jaar gevolgd door terugleversubsidie.Elke klein verbruiker die nu een half dak vol heeft kan straks zn hele dak benutten mits hij onder de 80A blijft.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden