Gps-terminal: X23

Topcon lanceert nieuw instapmodel

14 Maart 2018 - Niels van der Boom

Topcon Agriculture komt met een nieuwe gps-terminal: de X23. Het scherm meet 8,4 inch (21 centimeter) en is daarmee het instapmodel van de fabrikant. Wie een licentie aanschaft, kan hem gebruiken voor het aansturen van Isobus-machines.

De X23-terminal draait op Topcon’s eigen Horizon-software. Die kan onder meer draadloos verbinding maken met je smartphone of tablet om gegevens uit te wisselen, bijvoorbeeld over het gewas en de percelen. Het overzichtsscherm is door de gebruiker naar eigen inzicht in te delen.

Isobus is tegen een meerprijs mogelijk

Optioneel Isobus
Wie hem geschikt wil maken voor Isobus, moet eerst een licentie aanschaffen. Op de 12 inch X35 behoort dit tot de standaarduitrusting; deze terminal werd vorig jaar door Topcon gelanceerd. De sectieregeling kan tot maximaal 10 secties schakelen, tegenover 200 op de X35.

De variabele afgifte van vloeistoffen moet eveneens middels een licentiecode worden vrijgegeven. De fabrikant ziet veel in deze zogenaamde pay-by-use methode. "Wie niet van alle functionaliteiten gebruikmaakt, kan de kosten laag houden", zo denkt onderdirecteur Michael Stone.

Telematrie
Het nieuwe scherm is ook te gebruiken met het telematrie-systeem Tierra, die de fabrikant vorige maand lanceerde. Hiervoor plug je een A53-modem in op het systeem van de trekker. Die verzamelt data over het voertuig, wat de Tierra-software analyseert.

De X23 is een aanvulling op de X-serie consoles. Die bestaat verder uit de nagenoeg gelijke X25, en luxere X30 en X35. Topcon ziet het gebruik van de X23 onder andere voor veldspuiten en Isobus-werktuigen. Wanneer hij te koop is en wat de X23 kost, heeft Topcon niet bekend gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

RTK-GPSTopcon
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden