Gedragscode voor bedrijven

Boerendata in Europa beter beschermd

26 April 2018 - Niels van der Boom

In Nederland wordt data, gegenereerd door akkerbouwers, sinds 2017 beschermd door de Gedragscode Datagebruik Akkerbouw. Verschillende agrarische organisaties hebben nu een Europese gedragscode ondertekend. Daarmee krijgen alle boeren meer grip op hun data.

De gedragscode voor de agribusiness-sector is ondertekend door 9 organisaties. Naast de boerencoöperaties Copa en Cogeca, werd deze ook door Cema (de brancheorganisatie voor de Europese mechanisatiesector) ondertekend. Ook de sectoren kunstmest, veevoeders, jonge landbouwbouwers, zaaizaad, gewasbescherming en bosbouw zijn aangesloten.

Datagebruik moet contractueel worden vastgelegd

Contracten
De gedragscode is niet bindend, net zoals de Nederlandse akkerbouwovereenkomst dit ook niet is. Wat het document vooral doet, is duidelijkheid scheppen. De boer heeft zo zekerheid dat hij eigenaar is en blijft van data die op zijn bedrijf wordt gegenereerd. Willen derden hier gebruik van maken, dan moet dit contractueel worden vastgelegd.

In ruil voor bescherming van de data, hopen de aangesloten partijen dat het delen van data zo ook gemakkelijker wordt. Dat moet precisielandbouw een belangrijke boost geven. Houden aangesloten partijen zich niet aan de afspraken, dan gelden echter geen consequenties.

Boer is altijd eigenaar
In alle gevallen moeten de aangesloten organisaties erkennen wie de producent van de data is. Die heeft de leiding in het gehele proces en besluit vervolgens wie gebruik mag maken van zijn data en tegen welke voorwaarden. Het recht blijft exclusief bij het bedrijf of de boer. De data wordt altijd anoniem geleverd, tenzij hierover andere afspraken worden gemaakt. De eigenaar moet altijd duidelijk worden geïnformeerd over datagebruik.

Bottleneck
Eurocommissaris Phil Hogan is blij met de gedragscode. "Europa beweegt naar een modern en toekomstgericht gemeenschappelijk landbouwbeleid. Technische oplossingen worden hierdoor belangrijker dan ooit; denk aan precisielandbouw en data-gedreven oplossingen verzinnen."

Eurocommissaris Mariya Gabriel, verantwoordelijk voor digitale economie, zegt dat met de code een belangrijke bottleneck in de digitale landbouw is verholpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden