Voor stikstofbemesting

Gratis taakkaart brengt variatie in beeld

7 Mei 2018 - Niels van der Boom

Precisielandbouwspecialist Vantage Agrometius lanceert een website waarop gratis taakkaarten te maken zijn voor een variabele stikstofbemesting. Die kan in allerlei gewassen worden toegepast. Via taakkaart.nl kun je in 3 stappen zelf kaarten maken.

Voor het maken van de taakkaarten gebruikt het bedrijf het Zweedse CropSAT-portaal. Daarvoor werkt het samen met de Zweedse importeur van Trimble: DataVäxt AB. CropSat gebruikt diverse satellietbeelden om de biomassa in beeld te brengen. Iedere week zijn er nieuwe beelden beschikbaar, al is bewolking wel een probleem.

Deze beelden worden gemaakt door 3 satellieten: DMC, Sentinel-2 en Landsat 8. De beelden hebben een resolutie van 10 tot 30 meter, afhankelijk van de satelliet. De perceelsranden zijn handmatig in te tekenen, of over te nemen uit de Gecombineerde opgave.

Boeren weten niet hoeveel variatie er in een perceel zit

Ook voor (melk)veehouders
Het maken van de gratis taakkaarten is geen ludieke actie van de Trimble-importeur. "Sommige akkerbouwers weten niet hoeveel verschil er in een perceel kan zitten", aldus marketingmanager Maarten van Kampen. "Dat geldt ook voor veehouders, want het portal kan ook voor grasland worden gebruikt. Er wordt vaak geschreven dat precisielandbouw moeilijk is en daarom dit supereenvoudige portaal."

Naast een lage instap, biedt taakkaart.nl nog een voordeel. "In de praktijk klinkt steeds vaker de wens om zelf taakkaarten te maken. Zelfs degenen die niet hebben geïnvesteerd in sensoren kunnen zo toch iets doen. Zijn de machines niet voorzien van een variabele afgifte, dan kun je altijd nog een afbeelding uitprinten en handmatig bijsturen met je eigen boerenwijsheid", aldus Van Kampen.

Exportbestanden
Aangezien het ene systeem kritischer is op de bestanden dan de ander, zijn de kaarten in verschillende formaten te exporteren; op dit moment alleen nog Trimble (shapefile), tekstbestand en JPEG-afbeelding. Binnen enkele weken volgen mogelijkheden voor John Deere, Kverneland en Yara en dan kan ook het bestandsformaat ISOXML worden gebruikt.

Vantage Agrometius heeft het systeem in de praktijk getest. Wel raadt het aan om op basis van advies en waarnemingen in het veld de bemesting te variëren. "Het doel is om het zo laagdrempelig mogelijk te houden", zegt Van Kampen. "Voor wie toch meer wil, bieden we betaalde softwarepakketten van Trimble aan."

Het is (nog) niet mogelijk om rasters in te tekenen die passen bij de werkbreedte en om de rijrichting te bepalen. Ook kunnen geen zones worden gemaakt. Aangezien alles digitaal is, kunnen snel en frequent updates worden doorgevoerd.

Geen addertje onder het gras
Er verschijnen steeds meer instrumenten om zelf taakkaarten te maken. Sommige gebruiken satellietbeelden, anderen gebruiken dronebeelden of data van sensoren. Is een wildgroei aan platforms gewenst? Van Kampen: "Het is een gezond dat er meerdere aanbieders zijn. Zo breng je de discussie op gang over plaatsspecifiek werken en perceelsvariatie. Je ziet direct of het op jouw bedrijf loont. Taakkaart.nl is gratis en zonder addertjes onder het gras. Het voor ons ook een stukje marketing. Wellicht dat in de toekomst een premium pakket wordt aangeboden, met meer functionaliteiten. Dat zie je ook bij Boer&Bunder gebeuren."

Het programma start met een variabele stikstofbemesting, maar de mogelijkheden zijn uitgebreider. Zo wordt inmiddels nagedacht over een variabele ziektebestrijding in aardappelen of een module voor loofdoding.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden