Nieuws Hernieuwbare energie

Zonne-energie krijgt terugleversubsidie

18 Juni 2018 - Niels van der Boom - 21 reacties

Vanaf 2020 komt er een nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen. De huidige salderingsregeling wordt vervangen door een terugleversubsidie. Dat maakt Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, bekend. Tot nu toe zijn alleen de grote lijnen bekend. De details hoopt Wiebes deze zomer in te vullen.

De huidige salderingsregeling wordt, volgens Wiebes, te riant. De terugverdientijd van zonnepanelen neemt hiermee op termijn af: van 7 naar 4 jaar. Daarom komt er na 2020 een terugleversubsidie, die de terugverdientijd wederom naar 7 jaar brengt.

De hoogte van de terugleversubsidie wordt jaarlijks bepaald. Je energieleverancier betaalt je de kale energieprijs uit. Een wisselende subsidie geeft de overheid flexibiliteit om het bedrag te matigen wanneer de prijs van zonnepanelen afneemt. De indirecte koppeling met de energiebelasting en btw wordt losgelaten. Het subsidiebedrag dat je vanaf 2020 ontvangt, gaat daarmee sowieso omlaag.

6 belangrijke punten om te weten:
De nieuwe regeling start in 2020 en geldt alleen voor nieuwe aanvragen, zolang de terugverdientijd van zonnepanelen ruim boven de 7 jaar ligt.

  • Voor de huidige eigenaren van zonnepanelen, die gebruik maken van de salderingsregeling, komt er een overgangsregeling. Ook zij krijgen met de terugleversubsidie te maken.
  • Je krijgt alleen terugleversubsidie op stroom die aan het net wordt geleverd. Over stroom die je opslaat of direct verbruikt, betaal je geen energiebelasting. Dit kan in de praktijk financieel voordeliger uitpakken, vergeleken met de terugleversubsidie.
  • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) komt met 1 centraal loket voor het aanvragen van de subsidie. De uitbetaling wordt geregeld via de energienota van je energieleverancier.
  • Veel eigenaren maken nog gebruik van een oude meter met terugloopwieltje. Wiebes suggereert in een Kamerbrief dat een slimme energiemeter vereist is voor de terugleversubsidie.
  • De brief meldt niet expliciet dat de terugleversubsidie blijft gelden voor een kleingebruikersaansluiting (3x80A). Hier vallen ook veel agrarische bedrijven onder.

Regeling voor kantoren
Naast zonne-energie geldt de terugleversubsidie straks ook voor andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie. Wiebes onderzoekt nog of ook kantoren en andere bedrijven in de regeling opgenomen kunnen worden. Ook wordt gekeken of de Postcoderoosregeling voor ondersteuning van energiecoöperaties kan worden vervangen door een terugleversubsidie.

Een deel van dit artikel verscheen eerder op Business Insider. Lees ook:
Saudi-Arabië en Rusland willen olie oppompen, maar andere leden zijn fel tegen
Dit verandert er voor ondernemers per 1 juli 2018
Trump treft China met importheffingen van $50 miljard – China wil terugslaan

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Wil 18 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10878930/zonne-energie-krijgt-terugleversubsidie][/url]
Dit is het einde van zonnepanelen kun nooit meer terug verdienen
Peter 18 Juni 2018
Over stroom die je opslaat of direct verbruikt, betaal je geen energiebelasting.

Nee hehe, dit is ook niet te meten omdat deze stroom via de meterkast meteen naar de verbruikers gaat. Deze stroom passeert de meter niet eens. Dit is nu ook al zo.

En 'terugloopwieltje'??? Wat is dat voor rare term. Men bedoeld de ferrarismeter? Deze draait zowel voor- als achteruit.
Willem 18 Juni 2018
Mensen die zp's kopen, ipv op vliegvakantie te gaan, worden een oor aangenaaid. En de slimme meter word je door je strot geduwd. Lekker voor straks allemaal dynamisch stroom betalen.
Janssen 18 Juni 2018
We worden weer genaaid.
Door de staat. Als je wat doe om geld te besparen op stroom verbruik.
Voor langere tijd.
Gerrit Rutgers 18 Juni 2018
Een betrouwbare overheid is in deze belangrijk, het blijkt weer niet zo te zijn. Heb geïnvesteerd in wat er was en niet in een glazen bol.
Rick 19 Juni 2018
Ik stond op het punt zonnepanelen aan te schaffen, ben ik blij dat ik dat nog niet gedaan heb.

Ze willem dus iedereen aan de zonnepanelen en van het gas af maar ook gelijk de voordeeltjes die de zonnepanelen hebben opleveren van de milieu bewuste burger afpakken.

Wil je iets goeds doennword je gestraft, typisch Nederland
Jos Freijser 19 Juni 2018
Deze vorm van terugverdienen werkt al zo voor de aansluitingen >3x80A. Het terugverdien model is ook daar meer dan sluitend via de SDE+. 7 jaar is een goede ROI. Niet alles draaid om geld in de wereld. CO2 reductie weegt zwaarder hierin. Gun de toekomstige generatie ook een toekomst.
Peter 19 Juni 2018
Zo zie je maar weer. Energie en milieu zijn "big businness" en het nieuwe melkkoetje van de staat en straks de energiemaatschappijen.
Yahya 19 Juni 2018
Zonnepanelen te koop!
Einde verhaal!!!!!
Yahya 19 Juni 2018
Zonnepanelen te koop!
Einde verhaal!!!!!
Ronny van der Maaten 19 Juni 2018
Wiebes legt de basis om op termijn de opbrengsten van zonnepanelen naar de overheid te trekken.
De markt is toch geliberaliseerd? Waarom bemoeit de overheid zich dan met wat de energie bedrijven willen betalen voor door mij opgewekte stroom? Blijf er met je handen van af. En dan hoezo subsidie!! Ik lever stroom en krijg daarvoor geld. Dat heeft niets met subsidie te maken. Maar het woord subsidie geeft kwiebud de kans hem later af te schaffen. Dan geen belasting over het eigen gebruik van je zelf opgewekte energie. Kennelijk vindt hij dat zoiets in principe wel belastbaar zou kunnen zijn.
Wedden dat er tzt een kabinet komt die wel zo een belasting gaat invoeren.
Ik weet er nog een, u hoeft voorlopig geen inkomstenbelasting en BTW te betalen over appels van uw eigen boom.
Consumenten bond trap hier niet in.
Kjol 19 Juni 2018
Bij de overheid zijn het grote huichelaars, je kunt je grootste vijand nog beter vertrouwen.Ze trekken eerst een uiterst vroom gezicht om je later het vel over de oren te trekken, vaak onder de noemer van gewijzigde inzichten.
Johannes 19 Juni 2018
En Kwiebus voorop. Heeft eerst de oldtimerregeling om zeep geholpen in Groningen mooie verhalen vertelt en nu pakt hij je weer met de zonnepanelen!
Ewalt 19 Juni 2018
Laten ze maar eerst hun eigen rommel opruimen in hun eigen
achtertuin de “Belastingdienst”. Voordat ze andere Speeltjes bedenken.
Dit kunnen ze niet aan, “Belastingdienst” is al overspannen.
Sterkte Belastingdienst met de koppensnellers in Den Haag, oren hebben ze niet. Alleen een overvloed aan kortzichtigheid.
Afschaffen van “Dividendbelasting”. En je nieuwe (ex)werkgever
(Shell) jou baan vrijhouden als jij klaar bent met het gekonkel
In de Haagse Toren. Sterkte Nederland!!!!!!
Wij zij en blijven Calvinistisch, hardwerken en niet mogen genieten.
Alle geneugten wordt je afgenomen wij zitten nog steeds in1509.
H.mulder 19 Juni 2018
Dit is toch wat Nederland wil zelf voor gekozen VVD en D66 de sloperij van Nederland dank u wel kiezers
Agri 19 Juni 2018
Gelukkig heb ik die rommel niet op mijn dak,over 3 jaar komt er een nieuw systeem wat de huidige zonnepanelen compleet achterhaald maakt en daar wacht ik liever op
gootjes 19 Juni 2018
Is er al een apparaat dat mijn koelcel kan schakelen wanneer je geld toe krijg op stroomafname. Heb namelijk geen zonnepanelen op mijn dak. Denk dat ik het net kan ontlasten door op het juiste moment stroom af te nemen
Theo 19 Juni 2018
Smerige, volstrekt onbetrouwbare overheid. Behandel de overheid op eenzelfde manier. Ongelofelijk wat een boevenbende. Er is werkelijk geen financiële planning te maken met dit tuig.
Solar tracker 19 Juni 2018
Beste Grootjes.
Die apparaat heb ik...al 4 maanden in test...zelf gemaakt...juist hier voor heb ik hem bedacht.
Huib Rijk 19 Juni 2018
Theo schreef:
Smerige, volstrekt onbetrouwbare overheid. Behandel de overheid op eenzelfde manier. Ongelofelijk wat een boevenbende. Er is werkelijk geen financiële planning te maken met dit tuig.

Wat een gemopper en gezeik weer op de overheid.Kan die ooit iets goed doen bij de meerderheid van jullie reageerders? Ik zie het zo, er was nu een regeling die aantrekkelijk was en nu komt er een andere die minder aantrekkelijk is maar nog steeds met een terugverdientijd van 7 jaar. In de landbouw zijn er niet veel investeringen die je binnen zo'n periode terugverdient.
Jan met de pet 20 Juni 2018
Nog steeds een prima investering, die panelen doen het langer dan 7 jaar. Zeer terechte versobering vind ik. Ik vind wel dat luchtvaart eerder aan de beurt zou moeten zijn, je raakt er vooral de rijkere vervuilers mee en dat is hoognodig.
Kjol 20 Juni 2018
Waarom iets belasten wat nu juist nodig is om de klimaatdoelen te behalen? Het is meten met 2 maten, een lachertje, ze zouden de terugverdientijd naar 0 jaar moeten terugbrengen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden