Vooral data verzamelen

Drone is een paar extra ogen voor de boer

6 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Drones, officieel UAV’s genaamd, zijn een hot topic in de landbouw. Iedereen verwacht dat ze de sector drastisch zullen veranderen. De verwachtingen zijn hooggespannen en de markt wordt overspoelt door allerhande vliegende objecten. Wat de boer nodig heeft is praktische kennis.

De Amerikaanse akkerbouwer Ted Golly uit Minnesota heeft ervaring met het vogelperspectief. ‘Mijn vader is piloot en we gebruikten altijd een vliegtuigje om de gewassen van boven te bekijken. Met 2.500 hectare onder de ploeg is dat de snelste manier’, zegt hij in Croplife Magazine. ‘Het vliegen is echter te duur geworden waardoor ik op zoek was naar alternatieven. Twee jaar geleden ben ik benaderd door het bedrijf Farm Intelligence. Zij wilden hun UAV’s graag testen bij verschillende boeren. Zodoende kreeg ik een gratis vlucht aangeboden.’ Golly liet van zijn sojabonen en korrelmaïs in eerste instantie alleen fotograferen. Hieruit konden al problemen met kunstmest en water worden opgemaakt. Ook werden de gegevens gebruikt om planten te tellen en grondmonsters te nemen.

Afgelopen jaar schafte Golly zijn eigen UAV aan. Een SenseFly eBee. Dit is een Zwitsers bedrijf, onderdeel van Parrot. De eBee heeft een flink prijskaartje, van 23.000 dollar. Dat komt neer op zo’n 16.000 euro. ‘Eerst heb ik onderzoek gedaan op het internet’, verteld Golly. ‘Je ziet dan echt door de bomen het bos niet meer. Er zijn honderden drones, die vooral door hobbyisten worden gebouwd. De eBee is echt af en, het belangrijkste, hij is gemakkelijk te gebruiken. Ik heb de handleiding nooit gelezen en had hem na 20 minuten in de lucht. Je kunt voldoende UAV’s voor 5.000 dollar kopen maar die vliegen niet uit zichzelf. Nu laat ik de Sensefly opstijgen en ga ik zelf wat anders doen. De drone houdt zelf zijn positie en windrichting bij. Hij landt tot op 60 centimeter van de vooraf ingestelde landingsplaats. De bijbehorende software maakt gebruik van Google Maps en GPS. Daardoor is het simpel te gebruiken.’

Golly gaat de eBee volgend jaar voor meerdere doeleinden inzetten. Zo kan het vliegtuigje de perceelshoogte tot op 5 centimeter nauwkeurig vastleggen. Gecombineerd met de registratie van waterproblemen wil de akkerbouwer een drainageplan vaststellen. In de nabije toekomst wil hij na de oogst ook de hoeveelheid gewasresten monitoren zodat stikstof variabel kan worden gestrooid. De vertering van gewasresten kost namelijk stikstof, waardoor minder voor de plant beschikbaar is. Inmiddels is Golly distributeur geworden voor SenseFly en Farm Intelligence producten.

Golly is overtuigt dat UAV’s nuttig zijn. ‘Net als bij gps-systemen zetten mensen er hun vraagtekens bij maar over enkele jaren is dat voorbij. Ik raad aan direct in een goed systeem te investeren, ook al is die duurder, zodat je er daadwerkelijk wat aan hebt. Ik heb mijn UAV aan een boer gedemonstreerd die net zelf een drone van 7.000 dollar had gekocht. Zijn conclusie na de demonstratie was: Ik heb net 7.000 dollar verspild!’ Niet alleen akkerbouwers maar ook teeltadviseurs en coöperaties willen de drones graag inzetten. Inmiddels is de Amerikaanse wetgeving zich aan het aanpassen voor UAV’s. Voldoe je aan bepaalde richtlijnen dan mag je zonder problemen vliegen. Voor de verzekering zijn ze echter wel gecertificeerd. Vanaf 2015 zal de FAA de regels versoepelen zodat een UAV net zo makkelijk is aan te schaffen als bijvoorbeeld een quad.

ebee1-1358324028703.jpg

De eBee drone van Sensefly uit Zwitserland. Het bedrijf is onderdeel van Parrot, die zelf ook consumenten drones bouwen maar vooral bekend is van handsfree telefonie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox