PED

Vierde PED-uitbraak in Canadese Alberta

Nieuws Dierziekte

Vierde PED-uitbraak in Canadese Alberta

In de Canadese provincie Alberta werd in januari een uitbraak van Porcine Epidemische Diarree (PED) gemeld. Inmiddels zijn in die provincie al 4 gevallen van de dierziekte vastgesteld.
7 Maart 2019
Aantal uitbraken PED-virus neemt toe

Aantal uitbraken PED-virus neemt toe

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt voor het PED-virus. Door de koude temperaturen kan het virus gemakkelijker overleven, waardoor het besmettingsgevaar aanwezig blijft. Sinds begin april zijn 13 varkensbedrijven positief getest.
4 Mei 2017
Vijf gevallen van PED-virus in enkele weken

Vijf gevallen van PED-virus in enkele weken

Het PED-virus is weer opgedoken in Nederland. De GD stelde in de afgelopen weken vijf besmettingen vast en mogelijk is er sprake van meer, zo meldt de dienst.
19 Oktober 2015
Herstel van PED is valkuil voor varkenshouders VS

Herstel van PED is valkuil voor varkenshouders VS

Het herstel van de Amerikaanse varkenssector van Porcine Epidemische Diarree (PED) blijft doorzetten, want het aantal dieren neemt in rap tempo toe. Financieel gezien blijkt het herstel echter een grote valkuil te zijn. De noteringen klimmen voorzichtig uit het dal in aanloop naar de zomer, maar verkeren nog altijd op een bijzonder laag niveau en bovendien laten de vooruitzichten weinig ruimte voor optimisme onder Amerikaanse varkenshouders.
2 Juni 2015
PED stuwt Zuid-Koreaanse varkensvleesimport

PED stuwt Zuid-Koreaanse varkensvleesimport

Zuid-Korea heeft in het eerste kwartaal van 2015 een derde meer varkensvlees ingevoerd dan in dezelfde periode van 2014. De reden voor de sterke stijging zijn verschillende dierziekten, die voor een sterke productiedaling zorgen. De EU profiteert van de groeiende vraag naar ingevoerd varkensvlees in Zuid-Korea, waarbij vooral Duitsland de afzet in het Aziatische land wist te vergroten.
15 Mei 2015
Varkensstapel VS herstelt in recordtempo van PED

Varkensstapel VS herstelt in recordtempo van PED

De varkensstapel van de Verenigde Staten kromp in de eerste twee kwartalen ineen tot het kleinste aantal in jaren, maar is in het laatste kwartaal van 2014 in recordtempo hersteld van het PED-virus. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), blijkt dat de VS op 1 december 2014 meer varkens telde dan het vijfjarig gemiddelde en dan 2013.
6 Maart 2015
PED stuwt Japanse varkensvleesimport

PED stuwt Japanse varkensvleesimport

Japan was al 's werelds grootste importeur van varkensvlees in de wereld, maar in 2014 heeft het Aziatische land haar positie verder weten te versterken. Met 829.400 ton importeerde het land 12,3 procent meer vers en bevroren varkensvlees dan in 2013. Ook de invoer van Nederlands varkensvlees steeg sterk. De voornaamste reden voor de sterke stijging is de virusziekte Porcine Epidemische Diarree.
6 Februari 2015
Financiële impact PED blijft beperkt in Nederland

Financiële impact PED blijft beperkt in Nederland

In Nederland is een tweede uitbraak van het PED-virus vastgesteld. Hoewel de ziekte ongevaarlijk is voor volwassen varkens en geen gevaar vormt voor de volksgezondheid, is de ziekte bijzonder dodelijk voor biggen. In de VS leidde het PED-virus in 2014 niet alleen tot een sterke krimp van de varkensstapel, maar ook tot record varkensprijzen. Albert Vernooij, analist dierlijke-eiwitten bij de Rabobank, verwacht dat een Amerikaans scenario in Nederland uitblijft en dat de financiële impact van het PED-virus beperkt blijft. 'De ziekte brengt vooral kosten met zich mee voor de getroffen bedrijven, maar de gevolgen voor de sector blijven beperkt.'
8 Januari 2015

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief