Shutterstock

Nieuws Dierziekte

Vierde PED-uitbraak in Canadese Alberta

7 Maart 2019 - Tim Roetman

In de Canadese provincie Alberta werd in januari een uitbraak van Porcine Epidemische Diarree (PED) gemeld. Inmiddels zijn in die provincie al 4 gevallen van de dierziekte vastgesteld.

Het PED-virus is al sinds 2014 aanwezig in Canada, maar is pas in januari voor het eerst in de provincie Alberta aangetroffen. Dit was voorheen een van de weinige locaties waar de ziekte nog niet was aangetroffen. Echter, inmiddels zijn er al 4 gevallen van PED vastgesteld.

In Alberta worden jaarlijks circa 2,5 miljoen varkens geslacht, waarmee de provincie de derde grootste staat voor de Canadese varkensproductie is. In Quebec is de varkensproductie het hoogste, want daar worden jaarlijks ruim 8 miljoen varkens geslacht. In totaal worden in Canada jaarlijks circa 21 miljoen varkens geslacht. 

Lage varkensprijzen
De Canadese varkensprijzen zijn momenteel bijzonder laag. De Canadese varkenshouders beurden begin maart $1,25 per kilo (Canadese dollars), omgerekend is dit €0,83 per kilo. De Canadese varkensprijs noteerde in de afgelopen 5 jaar slechts 3 keer lager dan nu. Doorgaans trekken de varkensprijzen in de eerste helft van het kalenderjaar aan, maar daar is dit jaar nog geen sprake van. 

PED in de Verenigde Staten
In 2014 vond ook in de Verenigde Staten een uitbraak van PED plaats. Dat had destijds een grote impact, want de Amerikaanse varkensproductie daalde hierdoor met bijna 5% en de varkensprijzen rezen de pan uit. Op het hoogtepunt (juli 2014) noteerde de varkensprijs ongeveer $2,93 per kilo (Amerikaanse dollars).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden