Joost Derks

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Waar de Amerikaanse centrale bank Fed de rente woensdag ongemoeid liet, gaat de Europese Centrale Bank door met het verhogen van de rente. Het beleid gaat in de tweede helft van het jaar leiden tot meer economische onrust, verwacht Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, in de podcast Boerenbusiness Valuta.
16 Juni 2023
Polen Boerenbusiness

Opinie Joost Derks

Vakantie in Oost-Europa pakt toch wat duurder uit

Het is toch even slikken voor wie de zomervakantie in Oost-Europa gaat doorbrengen. De valuta’s van landen zoals Polen, Tsjechië en Hongarije zijn dit jaar behoorlijk gestegen. Afgezien van de Hongaarse forint, noteren de munten van landen in de regio zelfs alweer aanzienlijk hoger dan voor de Russische invasie van Oekraïne.
15 Juni 2023
Brexit Engeland Groot Brittannie

Opinie Joost Derks

Hier giert inflatie nog altijd de pan uit

De Britse inflatie daalt minder overtuigend dan in de Verenigde Staten en Europa. Het pond krijgt een duwtje in de rug door de renteverhogingen die de Bank of England doorvoert, maar het Verenigd Koninkrijk gaat een zware zomer tegemoet.
25 Mei 2023
euro valuta

Opinie Joost Derks

Valutahandel gaat gewoon door op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag en bijna elke andere feestdag gaat de valutahandel 24 uur per dag gewoon door. Met die handel is bovendien veel meer geld gemoeid dan je zou denken. Toch heeft de valutawereld ook zijn eigenaardigheden, zoals het nachtelijke ‘heksenuurtje’.
18 Mei 2023
valuta Lira Turkije

Opinie Joost Derks

Laat je niet foppen door de Turkse lira

De dalende lira wakkert de populariteit van Turkije als vakantieland aan, maar maakt het leven van de bevolking behoorlijk moeilijk. De presidentsverkiezingen van komende zondag gaan deels bepalen of de lira nog meer pijn te wachten staat, of dat het herstel eindelijk inzet.
11 Mei 2023
financieel dollar Verenigde Staten

Opinie Joost Derks

Stoten de Amerikanen zich weer aan schuldplafond?

De grens van het Amerikaanse schuldplafond komt sneller dan verwacht in zicht. Als de politieke partijen geen akkoord bereiken over het ophoging daarvan, komt mogelijk de Amerikaanse overheid tijdelijk stil te liggen. Dat voorspelt weinig goeds voor de dollar.
4 Mei 2023
Boerenbusiness Canadese dollar

Opinie Joost Derks

Aardgas en rente doen Nokkie en Loonie pijn

Begin april maakte de OPEC bekend dat de olieproductie gaat dalen, terwijl de vraag naar olie dit jaar juist een recordniveau bereikt. De dreigende krapte op de oliemarkt laat valuta's zoals de Canadese dollar en de Noorse kroon koud.
20 April 2023
renminbi

Opinie Joost Derks

Waarom renminbi macht niet grijpt in valutawereld

Terwijl een stijgende rente een steeds grotere rem zet op de economische groei in de westerse wereld, zitten de groeiverwachtingen voor China juist duidelijk in de lift. Voorlopig komt dat echter niet tot uitdrukking in een duurdere renminbi.
13 April 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox