Joost Derks

Brexit Londen

Opinie Joost Derks

Het pond als speelbal van politieke chaos

Voor de derde keer in iets meer dan zes jaar brandt er een zomerse strijd los om het Britse premierschap. Rishi Sunak en Liz Truss gaan uitmaken wie Boris Johnson begin september opvolgt. Wat zijn hun economische plannen en wat zijn de gevolgen voor de koers van het pond?
28 Juli 2022
dollar Bitcoin

Opinie Joost Derks

Deze munten schoppen het cijferkwartaal in de war

Autofabrikant Tesla heeft het afgelopen kwartaal maar liefst 75% van de bitcoins die hij in bezit had verkocht. Er zijn echter meer bedrijven met een grote positie in de cryptomunt. Toch staat het Amerikaanse cijferkwartaal vooral in het teken van een andere valuta.
21 Juli 2022
geld klem inflatie

Opinie Joost Derks

Zet je schrap voor de recessie

Het was even slikken toen Duitsland het eerste tekort op de handelsbalans in meer dan dertig jaar moest melden. Evenals het sterk dalende consumentenvertrouwen en de toenemende krapte op de energiemarkt, is het een teken dat Europa een lastige economische periode tegemoet gaat.
8 Juli 2022
dollar roebel

Opinie Joost Derks

Het halfjaar van de dollar en roebel

We zijn pas op de helft, maar het is nu al duidelijk dat 2022 heel anders verloopt dan waar het eind vorig jaar naar uitzag. Op valutamarkten trekt de opmars van de dollar en vooral de roebel veel aandacht. Mogelijk kan de euro het stokje in het tweede halfjaar overnamen.
30 Juni 2022
sparen

Opinie Edin Mujagic

Sparen: een gegarandeerd verlieslatende activiteit

Ik was laatst aan het opruimen. Daarbij kwam ik een doos tegen met enkele zaken waarvan ik al lang vergeten was dat ik die nog had. Het waren wat spullen die ik dertig jaar geleden had gekregen, toen ik naar Nederland kwam.
30 Juni 2022
Zwitserse Frank

Opinie Joost Derks

Frank en vrij? Daar klopt niets van

De Zwitserse frank heeft als veilige haven al langere tijd de wind in de rug van een groeiende onrust in de financiële wereld. Daar komt nu ook nog een rentevoordeel bovenop. Maar waarom vliegt de munt dan niet veel sneller omhoog?
23 Juni 2022
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta

'Als renteverschil op blijft lopen, wordt euro zwakker'

Al ruim een jaar wordt de euro langzaam zwakker ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Pariteit, oftewel de euro is gelijk aan de dollar, komt in zicht, maar eerst moet op de valutamarkt nog een andere barrière worden geslecht. Dat vertelt Joost Derks, head of desk Nederland bij IBanFirst, in de eerste podcast Valuta. Met presentator Eric de Lijster bespreekt Derks de ontwikkelingen op de financiële markten.
20 Juni 2022
Brexit Londen

Opinie Joost Derks

Zo doet Brexit pond opnieuw pijn

Het pond had de eerste maanden van dit jaar de wind in de rug van een stijgende rente. Hoewel de Britse rente nog steeds oploopt, is de focus op valutamarkten verschoven naar de economische problemen en de dreiging van een nieuwe Brexit-ruzie.
16 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief