Joost Derks

inflatie koopkracht

Opinie Joost Derks

Is een recessie de prijs voor een lagere inflatie?

Het wordt steeds meer duidelijk dat de hoge inflatie niet op magische wijze gaat verdwijnen. Hierdoor dringt de vraag zich op of centrale banken de economie echt pijn durven te doen om de inflatie goed onder controle te krijgen.
18 Augustus 2022
dollar

Opinie Joost Derks

Ook klimaatverandering op de valutamarkten

De link tussen weer en economie is soms groter dan je denkt. Via een toe- of afname in de productiviteit binnen landen, kan klimaatverandering bijvoorbeeld ook doorwerken in de valutawereld. Wist je bijvoorbeeld dat aandelenkoersen relatief net iets vaker stijgen op dagen dat de zon schijnt, dan wanneer het bewolkt is? 
11 Augustus 2022
Brexit Londen

Opinie Joost Derks

Het pond als speelbal van politieke chaos

Voor de derde keer in iets meer dan zes jaar brandt er een zomerse strijd los om het Britse premierschap. Rishi Sunak en Liz Truss gaan uitmaken wie Boris Johnson begin september opvolgt. Wat zijn hun economische plannen en wat zijn de gevolgen voor de koers van het pond?
28 Juli 2022
dollar Bitcoin

Opinie Joost Derks

Deze munten schoppen het cijferkwartaal in de war

Autofabrikant Tesla heeft het afgelopen kwartaal maar liefst 75% van de bitcoins die hij in bezit had verkocht. Er zijn echter meer bedrijven met een grote positie in de cryptomunt. Toch staat het Amerikaanse cijferkwartaal vooral in het teken van een andere valuta.
21 Juli 2022
euro klem inflatie

Opinie Joost Derks

Zet je schrap voor de recessie

Het was even slikken toen Duitsland het eerste tekort op de handelsbalans in meer dan dertig jaar moest melden. Evenals het sterk dalende consumentenvertrouwen en de toenemende krapte op de energiemarkt, is het een teken dat Europa een lastige economische periode tegemoet gaat.
8 Juli 2022
dollar roebel

Opinie Joost Derks

Het halfjaar van de dollar en roebel

We zijn pas op de helft, maar het is nu al duidelijk dat 2022 heel anders verloopt dan waar het eind vorig jaar naar uitzag. Op valutamarkten trekt de opmars van de dollar en vooral de roebel veel aandacht. Mogelijk kan de euro het stokje in het tweede halfjaar overnamen.
30 Juni 2022
sparen

Opinie Edin Mujagic

Sparen: een gegarandeerd verlieslatende activiteit

Ik was laatst aan het opruimen. Daarbij kwam ik een doos tegen met enkele zaken waarvan ik al lang vergeten was dat ik die nog had. Het waren wat spullen die ik dertig jaar geleden had gekregen, toen ik naar Nederland kwam.
30 Juni 2022
Zwitserse Frank

Opinie Joost Derks

Frank en vrij? Daar klopt niets van

De Zwitserse frank heeft als veilige haven al langere tijd de wind in de rug van een groeiende onrust in de financiële wereld. Daar komt nu ook nog een rentevoordeel bovenop. Maar waarom vliegt de munt dan niet veel sneller omhoog?
23 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief