Natuurinclusieve landbouw

suikerbieten

Opinie Pascal Philipsen

Weg met de labels als gangbaar en biologisch

Ik heb grote moeite met de labels 'gangbaar/regulier' en 'biologisch' in onze sector. Ik pleit ervoor om deze vorm van hokjesgeest overboord te gooien. Weg ermee.
13 December 2021
Elies Lemkes

Interview Politiek

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Vanuit het Brabantse provinciehuis waait een best wel andere wind als het gaat om beleid voor landbouw en voedsel. Dat mag zo wel worden gesteld, geeft gedeputeerde Elies Lemkes-Straver toe in een interview met Boerenbusiness.
23 November 2021
gras grasland melkveebedrijf koeien weidegang jongvee grazen

Nieuws Melkveehouderij

'Natuurinclusief boeren nu niet levensvatbaar'

Melkveehouders zijn best bereid om natuurinclusief te worden, maar er zijn belangrijke veranderingen nodig in de Nederlandse zuivelsector om van natuurinclusieve landbouw een levensvatbaar bedrijfsmodel te maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.
10 November 2021
koeien natuur

Nieuws landbouw

Veerman de boer op voor natuurinclusieve landbouw

Voormalig landbouwminister Cees Veerman gaat de boer op voor natuurinclusieve landbouw. Hij doet dat in opdracht van het PNLG, het platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland.
13 September 2021
euro betalen economie portemonnee

Nieuws Investeringsfonds

Schouten trekt knip voor boer die wil omschakelen

Landbouwminister Carola Schouten trekt €9 miljoen uit voor een test om agrarische ondernemers financieel te steunen in de omschakeling naar biologische of natuurinclusieve landbouw. Met dit bedrag kunnen circa 35 agrarische bedrijven aan de pilot Investeringsfonds Duurzame Landbouw meedoen. Het laten dalen van de stikstofemissie heeft prioriteit.
13 Juli 2021
grond herfst

Inside Grond

Is agroforestry hét plan voor toekomst?

Kringlooplandbouw en duurzaamheid. Het zijn 2 van de vele speerpunten in de plannen van landbouwminister Carola Schouten. Volgens onderzoekers van Wageningen University & Research kan ook het zogenaamde 'agroforestry' onderdeel uitmaken van de 'nieuwe' landbouwsector. Immers, het verhogen van de biodiversiteit is een van de hoofddoelen in dit project. Hoe werkt het precies en is dit hét plan voor de toekomst?
14 Oktober 2020
De Fryske

Nieuws Financieel

Start-up De Fryske kaas haalt snel geld binnen

Kaasmaker De Fryske heeft met een crowdfundingcampagne binnen 2 weken meer dan €150.000 opgehaald. De start-up wil geld investeren in het aanleggen van een eigen kaasvoorraad, zodat de afzet verder kan worden vergroot. Eigenaar Catharinus Wierda hoopt uiteindelijk over €250.000 te kunnen beschikken.
8 Oktober 2020
Boerenbusiness

Achtergrond Het Graanschap

'De graanketen moet korter en transparanter zijn'

Als je aan een bakker vraagt waar zijn graan vandaan komt, dan is het antwoord eigenlijk nooit Nederland. Daar hoopt Het Graanschap verandering in te brengen. 'Wij zijn ervan overtuigd dat de graanketen korter en transparanter moet én kan zijn', zo vertelt Eva Jansen, een van de oprichters van Het Graanschap, woensdag 23 september tijdens de presentatie van het eerste brood van de nieuwe oogst.
24 September 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox