Economie

Jerome Powell

Analyse Edin Mujagic

Power Powell blijft zonder holle frase rente verhogen

De Fed heeft besloten de officiële rente met 75 basispunten op te trekken naar de bandbreedte 1,5 tot 1,75%. Dat is meer dan 50 basispunten die eerder in het vooruitzicht werden gesteld. De reden voor die extra stap is dat de inflatie niet alleen hoog blijft, maar ook dat die de Fed onaangenaam heeft verrast.
17 Juni 2022
ecb

Opinie Edin Mujagic

Spoedvergadering bij ECB, lang hoge inflatie dreigt

Groot nieuws uit het ECB-land. Ik heb het over de belofte dat de bank niet achterover blijft leunen als de renteverschillen tussen de zwakke en sterke eurolanden, denk Italië versus Duitsland, te groot worden.
15 Juni 2022
euro geldverspilling waardedaling

Analyse Rente

Hogere rente ECB een meesterzet, maar ook gok

Nomen est omen. In het Amsterdamse hotel The Grand besloot het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) een 'grand' besluit te nemen, door aan te kondigen dat de rente volgende maand omhoog gaat. De bank is voornemens de officiële rente in juli op te trekken van -0,5% naar -0,25%. Het wordt de eerste renteverhoging zijn sinds 2011.
11 Juni 2022
room softijs

Opinie Robert Schorsij

Buitengewone prestatie in export Nederlands zuivel

Hoewel de melkproductie in Nederland al 17 maanden lager ligt dan in dezelfde maanden een jaar eerder, blijft de export het buitengewoon goed doen. Hoe komt dat?
10 Juni 2022
rente procent

Nieuws Rente

ECB verhoogt rente stapsgewijs uit negatief

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente in de eurozone in stappen verhogen. Dat is voor de eerste keer in 11 jaar tijd. De depositorente, die nu nog negatief is, gaat in juli met 25 procentpunten omhoog tot min 0,25%. Het bestuur van de ECB, onder leiding van Christine Lagarde, verwacht in september nog een renteverhoging door te voeren.
9 Juni 2022
vlees Halal

Nieuws CBS

Inflatie zwakt af, voedselprijzen stijgen

De inflatie was in mei 8,8%. Dat is lager dan in april toen de prijzen 9,6% hoger waren dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS. De inflatie is gedaald doordat de energieprijzen op jaarbasis minder hard stijgen. Benzine en voeding hadden juist een stuwend effect op de inflatie. Vooral vlees werd duurder.
9 Juni 2022
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Beste mevrouw Lagarde, geldmoord ECB doet pijn

Geachte mevrouw Lagarde, welkom in Nederland. U lijkt er ondertussen een gewoonte van de maken ons landje te bezoeken. Leuk. Sta mij toe u iets over Nederland te vertellen, een soort economische gids te spelen zeg maar. 
8 Juni 2022
inflatie

Nieuws Rabobank

'Inflatie hardnekkiger en verschuift naar voeding'

De inflatie wordt de komende tijd hardnekkiger, verwachten specialisten van Rabobank. Hoge grondstofprijzen worden de komende tijd steeds meer doorberekend in voedselprijzen. Rabobank verwacht dat de voedselprijsinflatie verder oploopt.
1 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief