Export

Oekraine

Achtergrond Handel

Rol Oekraïne groeit op mondiale graanmarkt

Een Russische inval in Oekraïne zou allereerst een ramp zijn voor de mensen in het gebied en voor de economie van het land zelf. Voor de energievoorziening in Europa zou het weinig directe gevolgen hebben. Rusland is een grote energieleverancier, Oekraïne totaal niet. Wel zou een inval grote gevolgen hebben voor de mondiale voedselmarkt en voedingsprijzen.
23 Februari 2022
export Brexit verenigd koninkrijk Boerenbusiness

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

Over de eerste acht maanden van het jaar is de Nederlandse export van vlees, zuivel, vis, groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk met 8,1% gedaald, tot €2,2 miljard. De totale export van deze goederen groeide wel, met 5,4%.
20 December 2021
export haven import Scheepvaart

Achtergrond Logistiek

Logistieke keten kent week van stabilisatie

De logistieke keten kende afgelopen week een week van stabilisatie. De World Container Index van logistiek dienstverlener Drewry daalde licht en ook de index van Freightos liet minimale beweging zien. Daarmee kan het herstel van de containerprijzen langzaam worden doorgezet. Al is er nog wel een puntje om in de gaten te houden, namelijk de contractbesprekingen met havenarbeiders in de Verenigde Staten.
3 December 2021
export verkeer vrachtvervoer

Nieuws Handel

Vlaanderen blijft netto-exporteur in agrohandel

Vlaanderen blijft ook over het afgelopen jaar een netto-exporteur van agrarische producten. Het handelssaldo komt uit op €6,3 miljard. Dat blijkt uit het agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij. Nederland is de belangrijkste handelspartner van Vlaanderen, gevolgd door Frankrijk.
3 Augustus 2021
transport kalf veevervoer

Nieuws Melk

Australië wil profiteren van exportverbod levend vee NZ

Australië wil in het gat stappen dat Nieuw-Zeeland achterlaat nu dat land heeft besloten om te stoppen met de export van levend vee. Australië heeft afgelopen jaar 170.000 stuks fokvee verkocht, vooral aan China en Pakistan.
20 April 2021
export

Opinie Han de Jong

Exporteurs naar China draaien als een tierelier

De mondiale economie blijft zich met horten en stoten ontwikkelen. Exporteurs naar China draaien als een tierelier. Nederlandse inflatie is hoger, maar moeilijker te duiden. Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers verzwakt en loopt steeds sterker uiteen. Ook het vertrouwen van het Amerikaans MKB valt terug, maar de financiële condities stabiliseren
12 Februari 2021
export haven Scheepvaart

Opinie Han de Jong

Weinig faillissementen en relatief goede exportcijfers

Een daling van het aantal faillissementen suggereert ondersteuning overheid meer dan genoeg is. Nederland laat opvallend goede exportcijfers zien, terwijl de wereldhandel herstelt met China als kartrekker. De inflatie daalt, maar de ECB wacht af. Hoe zit dat allemaal precies?
12 September 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox