Shutterstock

Nieuws Handel

Vlaanderen blijft netto-exporteur in agrohandel

3 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

Vlaanderen blijft ook over het afgelopen jaar een netto-exporteur van agrarische producten. Het handelssaldo komt uit op €6,3 miljard. Dat blijkt uit het agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij. Nederland is de belangrijkste handelspartner van Vlaanderen, gevolgd door Frankrijk.

De handel in agrarische producten is minder hard getroffen door de coronapandemie dan de totale Vlaamse handel. Dat blijkt uit het agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij. De totale uitvoer van goederen daalde afgelopen jaar met 8% en de invoer nam met 10% af. Daarentegen daalde de uitvoer van agrarische producten 'slechts' met 0,8%, terwijl de invoer er zelfs met 1,6% op vooruitging. "Als essentiële sector kon de agrovoedingsketen op volle toeren blijven draaien, al zagen we wel dat de vraag naar bepaalde producten verminderde als gevolg van de gedwongen sluiting van de horeca", staat in het rapport.

Over heel het afgelopen jaar werd uiteindelijk voor €32,6 miljard geïmporteerd en voor €38,9 miljard geëxporteerd. Met een handelssaldo van €6,3 miljard blijft Vlaanderen een netto-exporteur van agrarische producten. Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten komt uit op 85%.

Zuivel is belangrijkste categorie
Binnen de totale agrarische handel vormen zuivelproducten de belangrijkste categorie. Zowel de invoerwaarde als exportwaarde is het hoogste. Cacao en vers vlees staan op een respectievelijke tweede en derde plaats. Beide categorieën noteren een handelsoverschot van meer dan €1 miljard. Dat overschot is ook zichtbaar voor aardappelbereidingen, bier en banketproducten. Ook diepvriesgroenten, meststoffen en veevoer ging afgelopen jaar veelvuldig de Vlaamse grens over.

Daarbij blijft 82% van de totale export binnen de EU-28. Nederland is voor Vlaanderen de grootste afzetmarkt, met een bedrag van €7,6 miljard. Frankrijk volgt met €7,5 miljard. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prijken op de derde en vierde plaats. Buiten de Europese Unie staan – vooral voor de afzet van bier en vlas - de Verenigde Staten en China bovenaan. Nederland is eveneens de grootste leverancier aan Vlaanderen, met een bedrag van €9,6 miljard. Slechts 27% van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU-28. Het gaat dan vooral om bepaalde fruitsoorten en koffie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden