Dossier Fosfaat

mest mesttransport

Inside Mest

Frankrijk passeert Duitsland in mestafzet

Voor het eerst is Frankrijk Duitsland gepasseerd als belangrijkste afzetgebied van onbewerkte en bewerkte mest. Hoe meer fosfaat de mest per kuub bevat, hoe groter de transportafstand. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum Mestverwaarding (NCM).
21 November 2020
koeien mist herfst

Inside Melk

Spanning loopt uit markt fosfaatrechten

De spanning is deze week verder uit de fosfaatrechtenmarkt gelopen. Na een korte opleving stond de prijs afgelopen week al onder druk, wat voor kopers een seintje was om het even rustig aan te kijken. Als zij al de financiële ruimte hebben om fosfaatrechten aan te schaffen. Wat doet de DCA-notering?
21 Oktober 2020
Henry van Ittersum

Interview Zuivelanalyse 2020

'65% eiwitnorm is vrijwel onmogelijk'

65% van de eiwitbehoefte in het rantsoen moet in 2025 van eigen land komen. Hiermee wil de overheid de stikstofuitstoot verminderen. “Waar de 65% vandaan komt is niet duidelijk”, zegt Henry van Ittersum.
12 April 2020
melkveebedrijf koeien weidegang

Nieuws Mestdata CBS

Productie van stikstof en fosfaat ruim onder plafond

De productie van stikstof en fosfaat door de Nederlandse veehouderij komt ruim onder het plafond uit die de Europese Unie heeft gesteld. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. In 2019 is de productie verder gedaald door een afname van het aantal koeien, varkens en kippen.
30 Januari 2020
rechtspraak rechtbank vonnis Boerenbusiness

Nieuws Rechtszaak Rabobank

Advocaat knelgevallen: 'Groep kan groeien tot 100+'

De groep melkveehouders die een procedure is gestart tegen de Rabobank, inzake het verzaken van de zorgplicht bij het verstrekken van financieringen rondom het verdwijnen van het melkquotum, kan groeien tot meer dan 100. Dat zegt Olivier van Hardenbroek, advocaat bij Delissen Martens, die de belangen in de rechtszaal gaat behartigen.
12 December 2019
banken financieel rabobank

Nieuws Rechtszaak

Groep melkveehouders klaagt Rabobank aan

Een 11-tal melkveehouders stapt naar de rechter. Ze beschuldigen Rabobank ervan haar zorgplicht te hebben verzaakt bij het verstrekken van kredieten rond de afschaffing van het melkquotum in 2015. Rabobank kaatst de bal terug en wijst op professioneel ondernemerschap en ondernemersrisico.
12 December 2019
koeien

Nieuws Normen

Sector aan goede kant van fosfaat- en stikstofnorm

De fosfaat- en stikstofproductie van de Nederlandse veestapel zat in het derde kwartaal van 2019 opnieuw onder de gestelde plafonds. Dat blijkt uit de brief die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) 21 november aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
21 November 2019
wc toilet

Opinie Jaap Majoor

Niet de boer, maar de mens bedreigt de natuur

Vandaag de dag worden allerlei milieubelastende kwesties in het klimaatdebat genoemd. De kwesties worden doorgaans in de schoenen van de boeren geschoven, want zij zeggen toch niets terug. Maar, daar waar het in werkelijkheid om gaat, hoor ik niemand zeggen.
24 September 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox