Graanareaal

zaaien Agrifoto graan - agri

Nieuws Kunsmest

Teelt boer andere gewassen door dure kunstmest?

De sterk opgelopen prijzen en een krappe voorraad van kunstmest laten de kosten van akkerbouwers flink stijgen. Dat zou Franse boeren ertoe kunnen bewegen minder gewassen met een grote stikstofbehoefte te telen, waarschuwt het marktbureau FranceAgriMer.
14 Oktober 2021
maisoogst Verenigde Staten Midwest Korrelmaïs

Inside Granen & grondstof

Areaal tarwe in de VS daalt naar dieptepunt

Het tarwe-areaal in de Verenigde Staten (VS) komt dit jaar uit op een historisch laag niveau. Het areaal krimpt 2% ten opzichte van vorig jaar. Tegelijktijd is er juist fors meer soja en maïs geplant is.
1 Juli 2020
combine oogsten Agrifoto wintergerst graan - agri

Inside Granen & Grondstof

Duitse graanoogst wederom onder gemiddeld

Voor het derde jaar op rij wordt de oogst van granen en koolzaad in Duitsland negatief beïnvloedt. Ook ten opzichte van oogstjaar 2019 wordt een kleinere oogst verwacht door de Duitse boerenbelangenbehartiger DBV. Naast het droge voorjaar laat de natte herfst zijn sporen na.
26 Juni 2020
zaaien Agrifoto graan - agri

Inside Granen & Grondstof

Schade opmaken na natte winter bij granen

Nu het voorjaar zich eindelijk aandient in Europa kan de balans worden opgemaakt aangaande de graanarealen. Uit een eerste Duitse prognose blijkt dat het tarwe-areaal met 6% afneemt. In de Zwarte Zee regio speelt ondertussen aanhoudende droogte een rol.
16 Maart 2020

Marktflits Granen

Zorgen om tarweareaal worden steeds groter

In onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk moet nog een behoorlijke oppervlakte met tarwe worden ingezaaid. Dat laat de Europese granenmarkt speculeren over oogst 2020. Ook gerst en koolzaad worden beïnvloedt door het weer.
16 December 2019
akkerbouw tarweveld graanveld tarwe - agri graan - agri

Top 5 CBS

Waar worden relatief de meeste granen geteeld?

Akkerbouwers in Nederland hebben in 2018 op 32,5% van het akkerbouwareaal granen ingezaaid. Je denkt meteen dat het grootste areaal tarwe, gerst en andere granen in het Oldambt wordt ingezaaid, maar is dat ook zo? Een nieuwe top 5 van Boerenbusiness, samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), geeft het antwoord.
11 Juni 2019
aardappelen aardappelperceel beregenen Verenigde Staten

Inside Granen & Grondstof

Meer maïs en minder soja bij Amerikaanse boer

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) publiceerde vrijdag 29 maart een rapport waarin het te verwachten areaal voor maïs, tarwe en soja werd geschetst. Daarbij werd ook een schatting gemaakt van de voorraden. Deze cijfers verrasten de markt en die reageerde vervolgens heftig.
1 April 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox