Agrifoto

Nieuws Kunsmest

Teelt boer andere gewassen door dure kunstmest?

14 Oktober 2021

De sterk opgelopen prijzen en een krappe voorraad van kunstmest laten de kosten van akkerbouwers flink stijgen. Dat zou Franse boeren ertoe kunnen bewegen minder gewassen met een grote stikstofbehoefte te telen, waarschuwt het marktbureau FranceAgriMer.

De prijs van aardgas, één van de belangrijkste grondstoffen voor stikstofmest, is omhoog geschoten. Kunstmest is daardoor fors duurder geworden. Maar ook de beschikbaarheid komt in gevaar, omdat verschillende fabrikanten worstelen met de stijgende gaskosten.

Beschikbaarheid grote zorg
"De grote zorg is beschikbaarheid van kunstmest", zegt Benoit Pietrement, boer en voorzitter van het graancomité van FranceAgriMer tegen Reuters. "We hebben nu al problemen met de beschikbaarheid en ongeacht de prijs zijn er geen garanties dat er voldoende kunstmest beschikbaar is komende lente." Volgens FranceAgriMer is het te laat voor grote wijzingen in het areaal wintergewassen. Koolzaad zit inmiddels in de grond en boeren zijn nu druk met het zaaien van wintergraan. Bij gewassen die in de lente gezaaid worden, kan nog wel het een en ander veranderd worden. "Sommige boeren zullen besluiten minder gewassen met een grote stikstofbehoefte te telen, zoals maïs en in plaats daarvan bijvoorbeeld zomergerst of zonnebloemen zaaien", aldus Pietrement.

De kunstmestprijzen zijn in het afgelopen jaar gemiddeld verdrievoudigd. De bemestingskosten voor graan worden nu geschat op €300 tot €350 per hectare. Ter vergelijking: afgelopen seizoen was dat ongeveer €150 per hectare. "De impact op telers zal hevig zijn", zegt Pietrement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Droogte

Franse overheid bezorgd over extreme droogte

Nieuws Melkproductie

Kaalslag in Franse melkveehouderij dreigt

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Analyse Frankrijk

Wat hebben verkiezingen in petto voor landbouw?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief