Grondprijs

ploegen grondbewerking

Opinie Krijn J. Poppe

Verloop grondprijzen een geliefd item aan borreltafel

De rente stijgt, de tijd van gratis geld is voorbij. De huizenmarkt is op een kantelpunt terecht gekomen. En dus ligt de vraag voor de hand of de grondmarkt de huizenmarkt volgt. Op de grondmarkt (en zijn afgeleide, de markt voor pacht) is in de geschiedenis van de economie al heel wat gestudeerd.
24 December 2022
akkerbouw grond

Achtergrond Grondmarkt

Onzekerheid in landbouw voedt grondhonger

De rente is in 2022 hard opgelopen, waarmee de leencapaciteit van agrarische ondernemers onder druk staat. Tegelijkertijd hebben veel melkveehouders en akkerbouwers geld in de tas door de fors gestegen opbrengstprijzen dit jaar. Een interessante combinatie om te bezien hoe de grondprijzen hier op reageren. Boerenbusiness peilt bij makelaars hoe de agrarische grondhandel er in de verschillende windrichtingen van Nederland ervoor staat.
22 December 2022
akkerbouw grond ploegen

Nieuws Grond

Pensioenfonds voor de landbouw stapt in grond

BPL Pensioen (bedrijfspensioenfonds voor de landbouw) en uitvaartverzekeraar DELA zijn per 1 oktober toegetreden tot het ASR Dutch Farmland Fund. Dat heeft a.s.r. vandaag 3 november bekend gemaakt. BPL Pensioen en DELA gaan als eerst participanten investeren in het niet beursgenoteerde fonds van a.s.r. real estate.
3 November 2022
grond uien flevoland Gewastour2020

Nieuws grondmarkt

Grondprijzen rijzen de pan uit in derde kwartaal 2022

De gemiddelde grondprijzen zijn in het 3e kwartaal van 2022 naar recordhoogtes gestegen. Vooral bouwland werd fors duurder verkocht dan voorgaande kwartalen. Daar staat tegenover dat er minder landbouwgrond is verhandeld, zelfs het minste sinds 2014. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.
2 November 2022
grondbewerking Spitmachine Drenthe

Opinie Krijn J. Poppe

Tijd van gratis geld voorbij: dalende grondprijzen?

De rente stijgt, de tijd van gratis geld is voorbij. De huizenmarkt is op een kantelpunt terecht gekomen. En dus ligt de vraag voor de hand of de grondmarkt de huizenmarkt volgt. Op de grondmarkt (en zijn afgeleide, de markt voor pacht) is in de geschiedenis van de economie al heel wat gestudeerd.
2 November 2022

BB TV Jos Ebbers (NVM)

'Er gaat heel veel gebeuren op de grondmarkt'

De stikstofideeën die Johan Remkes heeft aangedragen, hebben grote invloed op de grondmarkt. Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter agrarisch en landelijk NVM, verwacht dat er 'héél wat' gaat gebeuren op de Nederlandse grondmarkt. Het uitkopen van piekbelasters binnen een jaar acht Ebbers als onmogelijk. Wel is hij enthousiast over een grondbank, waar Remkes voor opteert. Ondertussen blijven de grondprijzen verder oplopen, vertelt Ebbers in gesprek met Wouter Baan. 
8 Oktober 2022
akkerbouw grond ploegen

Nieuws Grondmarkt

Erfpachters wacht nare verrassing door inflatie

Boeren die grond in erfpachten hebben krijgen mogelijk te maken met fors hoger pachtprijzen. Dat is een gevolg van inflatie. Daarvoor waarschuwt makelaarsverenging NVM in het rapport Vastgoedmarkt in beeld eerste half jaar 2022. Verder constateert de NVM dat de prijs van agrarische grond is in de eerste helft 2022 gestegen.
26 September 2022
Italie Bouwland Boerenbusiness

Achtergrond Grond

Grond in Italië iets duurder, pacht steeds populairder

De grondprijs is in 2021 voorzichtig gestegen na de daling in het eerste coronajaar 2020. De stijging van de grondprijs valt samen met een flinke toename van het aantal transacties. Hoewel er meer grond is verhandeld, neemt vooral de populariteit van pachten een vlucht in Italië. Dat meldt het economisch bureau van het Italiaanse ministerie van Landbouw CREA.
19 September 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox