Grondschaarste

grond erf

Analyse Akkerbouw

Is huurgrond volgend jaar een schaars goed?

Met een tarweprijs die solide rond het €400 niveau beweegt – en daarmee ook andere granen meetrekt – wordt het gewas interessanter dan het de laatste 25 jaar is geweest. Dat geldt ook voor grondeigenaren die voorheen verhuurden. Betekent dit dat huurgrond schaars wordt in Europa? In deze analyse zetten we de trends uiteen per regio in Nederland en daarbuiten.
13 Mei 2022
weide koeien

Opinie Chris van Bruggen

Landschapsgrond een politieke valkuil voor boer

Jonge boer Chris van Bruggen vindt het nieuwe politieke modewoord ‘landschapsgrond’ gevaarlijk. Het oorspronkelijke idee is niet verkeerd, maar mondt uit in meer geld onder boeren. Daar zit het probleem niet.
14 Maart 2022
financieel china yuan Chinese economie

Nieuws Granen&Grondstof

China niet langer bepalend op grondstoffenmarkt

China is niet langer de belangrijkste factor in de prijsvorming van grondstoffen. Dat stelt de zakenbank Goldman Sachs. Door het snelle herstel in de ontwikkelde economieën wordt Beijing als belangrijkste koper op de grondstoffenmarkten verdrongen door Westerse partijen.
9 Juni 2021
John Spithoven

Interview John Spithoven

'Achter stikstofcrisis gaat gevecht om grond schuil'

De Stichting Stikstofclaim overweegt de Staat vanwege onbehoorlijk bestuur voor de rechter te dagen. “Wat de MOB kan, kunnen wij ook”, zegt voorzitter John Spithoven. “Het wordt steeds duidelijker dat de overheid de stikstofcrisis gebruikt om op een goedkope manier grond te verwerven.”
12 Maart 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox