Jaqueline Wijbenga

Interview John Spithoven

'Achter stikstofcrisis gaat gevecht om grond schuil'

12 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 42 reacties

De Stichting Stikstofclaim overweegt de Staat vanwege onbehoorlijk bestuur voor de rechter te dagen. "Wat de MOB kan, kunnen wij ook", zegt voorzitter John Spithoven. "Het wordt steeds duidelijker dat de overheid de stikstofcrisis gebruikt om op een goedkope manier grond te verwerven."

De Stichting Stikstofclaim is 9 oktober vorig jaar van start gegaan met als doel te voorkomen dat voor de agrarische sector nadelige regelgeving rond stikstof in werking treedt. Zo nodig zal de stichting procedures starten om dergelijke regelgeving buiten werking te stellen. Nu minister Carola Schouten van LNV volgens deze stichting verzuimt de juridische strijd die de milieuorganisatie 'Mobilisation for the Environment' (MOB) voert over het beweiden en bemesten op te lossen, wordt de daad bij het woord gevoegd.

Maar de MOB heeft toch laten weten dat het beweiden en bemesten wat hen betreft voorlopig kan worden gedoogd?
"We doen in feite niets anders dan de MOB doet. We willen de Staat voor de rechter dagen. Wat zij kunnen, kunnen wij ook. We voeren geen juridische strijd tegen de MOB, maar net als hen tegen de Staat. De regering laat het nu al 10 maanden lang afweten om met een oplossing te komen voor het beweiden en bemesten in Natura 2000-gebieden. De oplossing die het Landbouw Collectief biedt, wordt niet of gedeeltelijk overgenomen. Minister Schouten is in ieder geval afhoudend richting het Landbouw Collectief. Ze verschuilt zich daarbij achter juridisch geneuzel en adviezen van de commissie Remkes. Maar ook die zijn het spoor bijster en vooral bezig met het bestrijden van symptomen van slecht beleid en dito wet- en regelgeving. Het is tijd voor bronaanpak en het ontwikkelen van deugdelijk beleid."

De Stichting Stikstofclaim zegt ook dat achter de stikstofcrisis een gevecht om de ruimte schuilgaat. Is dat echt zo?
"Jazeker. Dat wordt niet alleen door ons gezegd, maar dat hoor je van steeds meer kanten. De kwaliteit van de natuur wordt niet alleen door stikstofdepositie beïnvloed, maar vooral door verdroging, verzilting, bodemeigenschappen, beheerkeuzes, straling, oppervlakte en versnippering. Deze factoren hebben meer invloed dan de ammoniak die rondom veehouderijen vrijkomt. Maar men zoekt een stok om mee te slaan. Het wordt steeds duidelijker dat de stikstofcrisis een manier is om goedkoop grond te verwerven voor woningbouw, bosaanplant, energietransitie en delfstoffenwinning. In de afgelopen decennia is al 400.000 hectare grond aan de landbouw onttrokken en als dit beleid zo doorgaat zal de komende decennia nog eens 400.000 hectare landbouwgrond worden geclaimd."

Toen net voor de Kerst de rechtszaak diende over volledige transparantie van de RIVM-stikstofcijfers stond de teller op ruim 3.000 aangesloten veehouders. Wat is nu de stand van zaken?
"Sindsdien hebben weinig veehouders zich aangesloten. Maar we verwachten dat er vanwege de huidige MOB-rechtszaken wel weer nieuwe bij zullen komen. We richten ons op dit moment vooral op de volgende claims: het voorkomen dat vergunde latente ruimte vervalt en milieuruimte onnodig weglekt, de legalisering van bedrijfsactiviteiten zonder onherroepelijke natuurvergunning (waaronder de PAS-melders), de onrechtmatige invulling van de Spoedwet stikstof en het verkennen van de juridische procedure vanwege onbehoorlijk landsbestuur."

Hoe groot is de kans van slagen van deze claims?
"Dat weten we niet. Maar we willen de druk er op houden. Eind vorig jaar was het kort geding tegen de Staat over volledige transparantie van het RIVM-stikstofrekenmodel en de emissiedata in ieder geval wel een succes."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
42 reacties
pater 12 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886177/achter-stikstofcrisis-gaat-gevecht-om-grond-schuil]'Achter stikstofcrisis gaat gevecht om grond schuil'[/url]
Deze groep heeft het bij het rechte end .Volgens D66 moeten er een miljoen huizen bij komen tot 2030 .Dit is biet nodig voor eigen aanwas
van de Nederlanders want er is een bevolkings-krimp .
Door meer mensen van buiten Nederland toe te laten klopt dit verhaal
voor meer woningen. met andere woorden de boeren moeten plaats maken voor andere
petatje 12 Maart 2020
De democratie wordt volkomen ondergraven door politici met meervoudige agenda's.
De geloofwaardigheid in politici en hun verstandelijke vermogens gaat zo naar een dieptepunt en lokt een maatschappijke reactie uit.
de Sjaak 12 Maart 2020
als het hele Corona gebeuren zo doorgaat zal snel genoeg duidelijk worden dat de stikstof uitstoot oplost als het bedrijfsleven en vliegverkeer plat gaat terwijl de hoeveelheid vee gelijk blijft. dan zijn we ook weer van dat gezeur af....
Abonnee
betweter 12 Maart 2020
volgens mij hebben sommige ministers al virus
je hoort en ziet toch niks meer over stikstof en pfas?

als je kaart China nu ziet nu alle industrien lam ligt dan is het land schoon
maar... de landbouw gaat gewoon door, dus stoot niets uit anders zag je dat wel op de satelietbeelden

bewijs dat landbouw helemaal niets vervuilt

dat een griepvirus ons dat duidelijk moet maken
Cor 12 Maart 2020
Ik stel voor om de Corona net zo aan te pakken als het middelen pakket voor de landbouw, helemaal overstappen naar biologische bestrijding en weerbaarheid van de burger. Dus ook hier geen GIF meer voor gebruiken
arie 12 Maart 2020
Is het waar ,dat het groene hart omgetoverd gaat worden tot de groene energie voorziening van de randstad.Wordt gesproken over windmolens van 240 meter hoog en honderden hectaren zonnepanelen.
zal een mooi gezicht zijn,volksverlakkerij.
ziek 12 Maart 2020
John Spithoven,

Ik kan U vertellen dat iedere werkende dit weet: dagelijks vreten dezelfde flauwekulmanagers van 10:00 hun kantoorslaven leeg.

Het probleem is linkse arrogante tolerantie en subsidie tot knechting onze democratie is een lobbycratie: de marktkraam van de duivel.

Arrogante tolerantie? (Rutte: we kunnen wel een stootje hebben, dit zegt toch alles over deze teflon copycat?)

Coronavirus word opgepakt als de cijfers op het bureau liggen, vergelijk: boer wacht op de eerste dode koeien om ze te gaan voeren.

Subsidieslaven halen hun schouders op, hoger opgeleide sociaal geschiedkundige parasieten komen in vuilputje Den Haag uit.
Ps 12 Maart 2020
Het enige advies is boer let op je kippen ,de overheid is er als de kippen bij met provincies semioverheden alles dicht te timmeren met natuurclaims en woningbouw,met de crisis en herstelwet willen ze dit Gaan forceren samen de NGOs laat het niet gebeuren net als de fosfaat en Wie zit er met de maleure?wij dus Argo holland dus blijf waakzaam en blijf er samen met stikstofclaim bovenop zitten anders gaat heel de landbouworganisatie op de klippen,!,,!!!
Piet 12 Maart 2020
Als de vos de de passie predikt boer pas dan op je kippen.

Moest ik even aan denken toen de RABO topman de oplossing voor het stikstof probleem om weer ruilverkaveling opstarten. Erg elegante manier om de onteigeningswet te omzeilen deze wet is een groot goed voor boeren.Erger is dat boeren geen grip hebben op het wettelijke percentage wat afgeroomd wordt voor natuur. Volgens politieke kopstukken hebben ze dan alles keurig volgens de wet gedaan.
Je hebt 50 ha nu en met ruilverkavelingslasten is er dan misschien nog goed 40 ha over. Niet goed voor de zekerheid bij die grote bank lijkt me. Conclusie wie stuurt wie nu aan in Nederland zeker is dan een WOB verzoek een groot goed in de wetgeving.
Passieloos 12 Maart 2020
De boeren het eerst, nu de burgers nog.
ziek 12 Maart 2020
Onze zieke lobbycratie van Rutte, nu op tv:

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-mythe-van-monsanto

hier werken we voor, de kanker van rutte
Jos 13 Maart 2020
Agrarische grond, grote flauwekul. De landbouw heeft alle grond die ze hebben ontrokken aan de natuur. 60 jaar geleden deelden landbouw en natuur grond en gingen boeren netjes om met de natuur. Tegenwoordig moet elk plantje wat niet past in de "agrarische" bedrijfsvoering uitgeroeid worden. Geen struweel meer, geen bossages meer, geen heggen meer, geen bomen meer, geen ruimtes meer. Alles voor een teveel aan vlees en melk, zodat ook de prijzen hiervan niet meer goed genoeg zijn om van te leven. En dan klagen dat de supermarkten te weinig betalen voor hun product. Zorg ervoor dat er 1 liter melk te weinig is en de consumenten zullen vechten om het product. Vraag en aanbod heet zoiets. Boeren hebben de natuur voor een groot verpest, maar ze hebben nu de kans om die weer te herstellen. Ook ik vind dat boeren onmisbaar zijn maar wel op een andere manier boeren dan nu algemeen is. Zonder kunstmest, zonder bestijdijngsmiddelen, zonder de zware "dure" machines die het land en de paden en wegen kapotrijden.
schoenmakers 1 13 Maart 2020
Als ik hetzelfde zou praten als Josje zou ik gedwongen opgenomen worden bij de ggz
Abonnee
Vrij grof 13 Maart 2020
Josje heeft oogklepjes op en wil ze niet afdoen.
Josje woont misschien ook wel in een nieuwbouw huis waar voorheen een gewas stond of een koe liep.
Tuin netjes bestraat en werkt ergens waar we goed van buiten kunnen.
Wie verpest hier natuur??
Als het aan Jos ligt moeten wij allemaal zoals opa en zijn voorvaderen boeren, nee ik bedank daarvoor.
Ik hoop dat Jos ook leeft als 60 jaar terug, misschien leefde hij nu dan niet meer omdat dat toen zo goed was.
Nee Jos, jij gebruikt ook heel wat data-opslag en weet niet half hoe vervuilend dat is, loop zo je hele leven maar even door en zul je merken wat voor milieu crimmineel jij bent.
Abonnee
Vrij grof 13 Maart 2020
1 Groot complot , Radar, PvdD, Wakker dier,Zembla, G Pierson foundation, Koffietijd hebben achter de schermen allemaal overleg met elkaar en mogelijk nog wel meer linkse rakkers met als doel de hele agrarische sector zwart te maken en zo grond los te weken .
de Sjaak 14 Maart 2020
als Jos de komende weken de luchtvervuiling in de gaten houd dan zal er een nieuwe wereld voor hem opengaan, het blijft echter de vraag of hij het zal bekennen... maar ik ben er ook onmiddellijk voor om alle bouwprojecten stil te leggen en van die bouwgrond natuur te maken ! Immers hoe meer beton hoe meer opwarming van de aarde!
Cagri 14 Maart 2020
JOS is een rasechte groene jongen! Een ander treft alle schuld, ik ben milieubewust denken ze dan, omdat ze wat onkruiden laten groeien in hun tuin ( meer van luiheid dan om het milieu maar ach) of enkele zonnepanelen liggen hebben.. nou Jos, landbouw geen machines, ga jij dan maar lekker stappen naar het werk, met de trein ( ook beetje vervuilend) op vakantie en als je ziek zou worden enkel wat kruidenthee en uitzieken en dan mag je beginnen anderen te veroordelen. # leiden door voorbeeld.
Sjack vd. N. 14 Maart 2020
Kortom,,,,
Wordt lid van stichting stikstofclaim!!!!!
Ze kunnen uw (financiele) hulp goed gebruiken om het juridische gevecht aan te gaan.
Lekker genieten 14 Maart 2020
Jos ik heb 100 ha voor je.kan je je lekker uitleven!
Ga ik wat leuks doen
Allart 16 Maart 2020
Logisch dat landbouwgrond minder waard wordt: het is ook ernstig vervuild en de biodiversiteit is bedroevend slecht. Dat is de door boeren zo gewaardeerde marktwerking. Allesoplossers Wilders en Baudet kunnen julllie zeker helpen. Anders hun vriendje Poetin wel.
de Sjaak 16 Maart 2020
ja Allart, de “groene” zonneakkers die dragen zeker bij aan de biodiversiteit! weg insecten vogels en hoppa omhoog met die temperatuur. En jullie hoeven je echt niet te schamen hoor voor het gebruik van Roundup om jullie beton tuintjes onkruidvrij te houden, en vooral niet afvragen waar dat allemaal heen spoelt! En je vooral niet schamen voor jullie gesubsidieerde zonnepanelen die de gesubsidieerde e auto laad! Groen is alles waard!
Allart 16 Maart 2020
Boeren zijn inderdaad het sjakie. Terecht! Jullie klagen altijd, jullie vragen altijd vooraf om geld en compensatie en wat krijgen burgers en buitenlui daarvoor terug. Zij moeten voor de subsidie opdraaien, alsmede teveel aan stikstof, fosfaat, ziekten, fijnstof, domme tv-programma's, zoals "boer zoekt vrouw" en gaan zomaar door. Wij uit de Randstad zijn het zat.
de Sjaak 16 Maart 2020
je hebt gelijk Allart, ze zouden de bedrijven en andere zelfstandigen die thuis zitten werken net als de boeren ook niets uit moeten keren de komende weken... Gewoon eigen broek ophouden!
Abonnee
Vrij grof 16 Maart 2020
Ja Allart, het is zeer ernstig. Al die subsidie! Hoeveel is dat trouwens?? En wat krijg je er voor?
En die tv programma's , noem er nog eens wat!
Voedsel is levensbehoefte nr. 1 is wel erg veilig hier en nog spotgoedkoop ook, hoe durven die boeren!
Snel alles uit het buitenland halen want wat niet weet wat niet deert,
Daar is alles veeeeel beter.
Kijk maar uit dat je uitkering niet op gaat drogen.
Abonnee
Vrij grof 16 Maart 2020
Trouwens altijd wel lekker veel kijkers naar bzv.
Zal wel aan al die kijkers liggen dat ze daar naar kijken.
Allart 16 Maart 2020
Echt belachelijk, dat bedrijven geen 1-2 maanden zonder omzet kunnen. Een beetje bedrijf heeft toch wel buffers om het een jaar vol te houden. Net als bij ING in 2008: 10% rente in rekening brengen en snel tot de laatste cent terug betalen. Altijd maar weer profiteren van de burgers

Abonnee
Vrij grof 17 Maart 2020
Ja ja , praat maar ergens anders over.
Abonnee
Vrij grof 17 Maart 2020
Dan zou je denken Allart dat burgers ook wel een buffer hebben om het een jaar zonder inkomen te redden!
Jij kan dat uiteraard wel! En wel 2 ook.
Allart heeft echt nog nooit risico gelopen of ook maar iets te hebben ondernomen.
Noord akkerbouw 17 Maart 2020
Allart schreef:
Echt belachelijk, dat bedrijven geen 1-2 maanden zonder omzet kunnen. Een beetje bedrijf heeft toch wel buffers om het een jaar vol te houden. Net als bij ING in 2008: 10% rente in rekening brengen en snel tot de laatste cent terug betalen. Altijd maar weer profiteren van de burgers

Ik weet wel, als de prijzen naar de niveaus gaan welk de termijnmarkten doen vermoeden, dat ik de broek niet lang ophoudt. Als ik tonnen oogstgeld moet neerleggen die niet terugkomen het met mij na een jaar over is.
tot hier en niet verder 17 Maart 2020
De burgers kunnen helemaal niks, de meeste hebben iedere maand alles gepoetst, en dit terwijl de werknemers de grootste subsidieslupers zijn die er bestaan, als we werkelijk in een vrij leefde zouden we moeiteloos arbeid vandaan kunnen halen waar het het goedkoopst is, maar nee, de arbeider moet overal geholpen worden
Allart 17 Maart 2020
Vorige schrijver is voor slavernij. Uitbuiten doo zogenoemde hereboeren. Die tijd is echt voorbij. Duidelijk is dat vele boeren nog in het verleden leven, maar dan heb je echt geen toekomst meer.
tot hier en niet verder 17 Maart 2020
jij leeft echt enkel voor je eigen waanideeën, sukkel
Allart 17 Maart 2020
De grondprijs is gelukkig weer gedaald; dat zal goed zijn voor de woningbouw en onteigening van vervuilde landbouwbedrijven. Een lichtpunt!
Abonnee
Vrij grof 17 Maart 2020
Wie wil er nu wonen op onze vakkundig vervuilde grond Allart?
Vreemd , toch hebben ze het graag tegen een mooie hoge prijs.
Die vervuilde gronden van ons worden door enkele gemeenten tochwel tot 1000 euries de meter verpatst aan lui zoals jij.
Mooi hoor, kunnen wij het 10 voudige in het buitenland terugkopen!!
Abonnee
Vrij grof 17 Maart 2020
Zal wel meevallen dan met die vervuiling, denk je ook niet!!
O ja, dat is waar ook, jij kan niet nadenken.
Allart 17 Maart 2020
Velen zullen je uitzwaaien, als je naar Polen, Oekraïne of Rusland gaat. Stop ze dan wat onder tafel toe. Tradities moet je in ere houden.
Abonnee
Vrij grof 18 Maart 2020
Zie je Allart, je reageert nooit op een vraag en denk na wat je schrijft.
Onze wereld is groter dan Polen, Oekraïne of Rusland.
Allart 18 Maart 2020
Als je claimt, dan moet je de claim exact onderbouwen. Dat ontbreekt geheel. Anders veegt de rechter zijn billen er mee af.
Abonnee
Vrij grof 19 Maart 2020
Praat je tegen de spiegel Allart??
Allart 20 Maart 2020
hedenmorgen het laatste pak van 12 rollen WC papier gedeeld met 3 andere mensen; elk 4. De supermarkten verhogen hun vleeswaren. Schaarste. Lekker sociaal, maar niet heus..
Ps 23 Maart 2020
Er word een een zogenaamd papieren probleem gecrieerd waar alleen de (semie)overheid van profiteerd en alleen genereerd, dit noemt men witteboordendiefstal in een zogenaamde democratische staat en doet of Hun neus bloed,waarvoor alleen buitenlui burger en boer voor bloed,
Atir 23 Maart 2020
Allart moeten ze een voedselverbod geven. Ga dat zelf maar telen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden