Energiemarkt

gas

Analyse Energie

Daling op de gasmarkt zet voorzichtig door

Na de daling van 22,5% van vorige week zet de daling van de gasprijs voorzichtig door. Er is extra aanbod uit Noorwegen en door het warme weer is er minder vraag dan verwacht. Toch is er ook een risico. De Japanse premier Fumio Kishida is in Quatar gesignaleerd om extra partijen LNG veilig te stellen.
19 Juli 2023
Rob Jetten

Opinie Kasper Walet

Effect van de 122 plannen voor klimaat schrikbarend

Het leek wel een sketch uit Jiskefet. Minister Rob Jetten die in de Tweede Kamer ondervraagt wordt over zijn plan om met 122 klimaatmaatregelen een besparing van 22 megaton aan CO2 emissies te realiseren.
3 Juli 2023
olie tanken diesel brandstof

Analyse Olie

Negatief sentiment overheerst oliemarkt

Na de opwaartse prijsdruk die het grootste deel van Juni typeerde is de olieprijs deze week gedaald. De aanleiding lijkt vooral het gevolg van negatief sentiment onder investeerders. Maar ook China lijkt een poging te doen om de prijs van olie naar beneden te drukken.
29 Juni 2023
LNG

Analyse Energie

Verdere stijging gasprijs blijft vooralsnog uit

De gasprijs is deze week met maar liefst 10% gedaald. De lagere gasprijs lijkt vooral een correctie op de prijspieken van de laatste twee weken. Paradoxaal genoeg zet een hogere Europese LNG-prijs de prijs op de TTF onder druk. Door een groter aanbod lijkt het negatieve sentiment dat de prijzen de afgelopen weken opdreef voorlopig van de markt.  
28 Juni 2023
olie Olieplatform

Analyse Energie

Rally oliemarkt ruw verstoord

De olieprijs is deze week gestegen. Nadat de eerste stijging van de Amerikaanse productie van raffinaderijen in twee jaar tijd werd gemeten, leek er even spraken van een ware rally. De stijging werd echter ruw onderbroken door hoger dan verwachte Britse inflatiecijfers.
22 Juni 2023
gas

Analyse Energie

Gasmarkt blijft turbulent door Noorse verstoringen

De Europese gasmarkt was deze week weer erg turbulent. Omdat de verstoringen van de Noorse gasinfrastructuur langer aanhouden dan gepland, kreeg de gasprijs met stevige pieken te maken. Daarnaast blijft de Aziatische vraag naar LNG door de hogere temperaturen groot. Toch gaat het vullen van de Europese gasreserves nog altijd voortvarend.
21 Juni 2023
tanken diesel brandstof

Analyse Energie

Accijns maakt diesel binnenkort weer duurder

De olieprijs is weer over de top van vorige week heen. Door lage vraag uit China is het Saudi-Arabië niet gelukt om de olieprijs permanent te verhogen. Een kleine opleving na een Chinese poging om de economische groei te herstellen, werd al snel in de kiem gesmoord door nieuws uit Amerika. De Amerikaanse centrale bank (Fed) kondigde namelijk aan dat nog minimaal twee renteverhogingen volgen.
15 Juni 2023
gas

Analyse Energie

Rally op de gasmarkt komt maar niet ten einde

De opleving op de gasmarkt van vorige week zet onverminderd door.  Door de grotere LNG-vraag vraag uit Azië lijkt de Europese gasprijs op het moment structureel te stijgen. Maar ook de (her)opening van verschillende terminals zorgt voor opwaartse prijsdruk. Ondertussen lijken de volle Europese gasreserves niet voor rust te zorgen.
14 Juni 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox