Energiemarkt

gas

Analyse Energie

Rally op de gasmarkt komt maar niet ten einde

De opleving op de gasmarkt van vorige week zet onverminderd door.  Door de grotere LNG-vraag vraag uit Azië lijkt de Europese gasprijs op het moment structureel te stijgen. Maar ook de (her)opening van verschillende terminals zorgt voor opwaartse prijsdruk. Ondertussen lijken de volle Europese gasreserves niet voor rust te zorgen.
14 Juni 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Zomers weer drukt stempel op elektriciteitsmarkt

Zonnig weer houdt de markt in zijn greep. Aan de ene kant wordt er op het moment veel zonne-energie opgewekt, maar tegelijkertijd draaien de airco's op volle toeren. Daarnaast presenteerde het ministerie van Economie en Klimaat deze week een routekaart voor het opslaan van elektriciteit.
13 Juni 2023
olie

Analyse Energie

Saoedi-Arabië verlaagt olieaanbod op eigen houtje

De olieprijs steeg deze week met ongeveer $2,50 nadat 's werelds grootste olieproducent Saoedi-Arabië aankondigde zijn olieproductie met 1 miljoen vaten te verlagen. Het besluit is het gevolg van de lage olieprijs, die door de zwakke economie flink is gedaald. Het gaat om een eenzijdige actie van het Arabische land en dat is opmerkelijk, aangezien Saoedi-Arabië er meestal voor kiest om zijn productie samen met andere OPEC+-landen te verlagen.
8 Juni 2023
energie olie gas energieprijs

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Na een fase van structurele dalingen maakte de gasmarkt een woelige periode door. Verschillende verstoringen op het Noorse gasnet en werkzaamheden aan de Franse Montair LNG-terminal zorgen op het moment voor een lager aanbod de Europese markt. Daarnaast vreest de markt door een daling van de Europese LNG-importen voor mindere tijden.
7 Juni 2023
windenergie

Opinie Kasper Walet

Transitie voor klimaat en energie bedreiging of kans?

Klimaatbeleid en de energie transitie zijn nauw met elkaar verbonden en hebben een grote invloed op uw bedrijfsvoering. Daarom is het zo jammer dat het debat hierover zo is gepolariseerd.
6 Juni 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Volatiele gasprijs voorkomt verdere daling stroomprijs

De elektriciteitsprijs blijft onder druk van het zonnige weer relatief laag. Toch is de handelsprijs voor elektriciteit vergeleken met de hoeveelheid groene stroom die werd opgewekt hoog. Na maanden van structurele dalingen zorgt volatiliteit op de gasmarkt namelijk voor een hoge grondstofprijs. Daarom zetten zowel ondernemers als de rijksoverheid steeds vaker in op hernieuwbare bronnen.
6 Juni 2023
olietanker gas LNG

Analyse Energie

Daling gasprijs zet onverminderd door

De bodem van de gasprijs lijkt nog altijd niet in zicht. Door een Brussels plan voor extra besparingen en de zwakke Europese economie zakte de prijs op de TTF tot onder de €25. Daarnaast lijkt China voor Turkmenistan boven Rusland te kiezen als belangrijkste gasleverancier.
31 Mei 2023
windenergie windturbine windmolen zonneenergie

Analyse Energie

Brussel hekelt Nederlandse energietransitie

De elektriciteitsprijs is vorige week stevig gekelderd. Het pinksterweekend tekent de contouren van de EPEX. Niet alleen de vraag was in deze periode lager, maar ook het aanbod van gratis stroom was door het zonnige weer hoog. Daarnaast kreeg Nederland flink vorige week stevige kritiek van de Europese commissie te verwerken over de vergroening van de energiemix.
30 Mei 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden