Oliehoudende zaden

koolzaad

Analyse Koolzaad

Canadese koolzaadoogst weegt zwaar op de prijs

Canada is de grootste producent van koolzaad ter wereld. De opbrengst van dat land weegt daarmee zwaar op de Matif-notering in Parijs. Onlangs heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw de opbrengstverwachtingen voor de Canadese oogst met 400.000 ton verlaagd, tot het laagste niveau in veertien jaar. Niet vreemd dus dat de koolzaadnotering weer stevig opwaarts beweegt.
21 December 2021
koolzaad

Nieuws Granen

Na prijsdip krabbelt koolzaadprijs langzaam op

De prijs van koolzaad heeft records aan elkaar geregen dit jaar. Een fors gekrompen areaal in Europa, lagere opbrengsten en een desastreus slechte oogst in Canada zijn allemaal ingrediënten die meespelen. Na een flinke afwaardering krabbelt de koers begin december weer op.
6 December 2021
koolzaad

Inside Granen & Grondstof

Koolzaad het nieuwe zwarte goud

Met een marktprijs boven de €600 per ton kunnen we koolzaad met recht het nieuwe zwarte goud noemen. Nu duidelijk wordt hoe desastreus slecht de Canadese oogst van het oliehoudend zaad uitpakt verstevigt de markt. Dat heeft duidelijk gevolgen voor komend seizoen.
20 September 2021
zaaien koolzaad

Inside Granen

Is het verstandig dit jaar koolzaad te zaaien?

Record op record stapelde zich afgelopen seizoen op de koolzaadmarkt op. Ook dit seizoen blijft naar verwachting de prijs van koolzaad hoog. Is het daarom de moeite waard om dit gewas een kans te geven? Daarvoor proberen we vooruit te kijken wat de marktprijs over een jaar is.
18 Augustus 2021
koolzaad oogsten

Inside Granen en grondstof

Goede opbrengst verwacht van oliehoudende zaden

De opbrengst van oliehoudende zaden in de EU neemt toe in 2021 ten opzichte van een jaar eerder. De opbrengst van sojabonen en zonnebloempitten lijkt zelfs records te breken. Ook de koolzaadoogst valt groter uit dan de afgelopen 2 jaar.
4 Augustus 2021
koolzaad

Inside Granen en Grondstof

Canadese koolzaadprijs piekt door droogte

Het tekort aan koolzaad lijkt voorlopig nog niet opgelost. In Canada, ’s werelds grootste exporteur van koolzaad, lijkt de oogst tegen te vallen door hitte en droogte. Dat heeft mogelijk ook gevolgen voor Europa als één van de grote importeurs.
22 Juli 2021
koolzaad

Analyse Koolzaad

Koolzaad wordt weer iets minder schaars

De teelt van koolzaad neemt hard af in populariteit. De teeltomstandigheden zijn lastig en dat maakt het product voor veel telers vaak niet rendabel. Tegelijkertijd is koolzaad wel een zeer waardevolle grondstof. We verwerken het tot eetbare oliën en biodieselbrandstoffen en het restproduct gaat naar de veevoerindustrie. Behoorlijk circulair dus. Door de lage interesse in de teelt was het aanbod jarenlang krap en de prijzen hoog. Daar zou volgens Strategie Grains dit seizoen verandering in kunnen komen.
29 Juni 2021
combine oogsten wintergerst graan - agri

Inside Granen

Oogstprognose granen prima, maar regen welkom

De Duitse coöperatie DRV stelt de oogstverwachting voor granen en koolzaad naar boven bij. Vooral de laatste weken ontwikkelen de gewassen zich uitstekend.
16 Juni 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox