Oliehoudende zaden

koolzaad

Inside Granen

Australië exporteert meer koolzaad naar de EU

De wereldwijde productie van koolzaad neemt in het seizoen 2021/2022 toe volgens het USDA. Maar ook het verbruik groeit waardoor de koolzaadvoorraad blijft krap. Tegelijk zien we dat een Australië de koolzaadexport naar de EU flink opschroeft.
2 Juni 2021
gerst brouwgerst

Inside Graan

Duitse oogstprognose naar beneden bijgesteld

De Duitse akkerbouwgewassen staan er over het algemeen goed op, al loopt de ontwikkeling wel enkele weken achter op vorig jaar volgens het Deutsche Raiffeisenverband (DRV). Toch heeft de organisatie de oogstprognose voor dit seizoen naar beneden bijgesteld. De aanleiding daarvoor zijn de deze week gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.
20 Mei 2021
Colzaco Sonneveld Erik Schieven Erik Ligtenberg

Interview Colzaco & Sonneveld

'We moeten eerst afzet creëren en dan pas telen'

Inspelen op hypes. Ook in de agrarische sector gebeurt het tegenwoordig veelvuldig. Denk aan de teelt van sojabonen in Nederland voor de productie van sojadrink of een bezorgservice als Crisp waarbij de supermarkt wordt overgeslagen. Het klinkt allemaal mooi, maar volgens Erik Schieven, voorzitter van koolzaadvereniging Colzaco, heeft het ook een nadeel. “We telen allemaal maar, zonder na te denken over er wel afzet is. Dat is de verkeerde volgorde. We moeten leren eerst afzet te creëren en dan pas te telen.”
20 Mei 2021
koolzaad

Inside Granen en Grondstof

Koolzaadnotering schiet naar recordniveau

De prijs van koolzaad is omhoog geschoten de afgelopen weken. Weersproblemen en hoge ziektedruk zorgen voor lagere opbrengstverwachtingen. In combinatie met de toch al lage koolzaadvoorraden zorgt dat voor onrust op de markt.
29 April 2021
financieel grafiek noteringen

Inside Granen

Deze commodity explodeert nu en het is niet tarwe

Het achtbaantreintje van de tarwemarkt is bijna bij het eindstation aangekomen, maar niet voor er nog een looping of 2 wordt meegepakt. Toch is deze commodity niet het product dat de meest sterke beweging laat zien.
8 Maart 2021
koolzaad

Inside Granen & Grondstof

EU-landen oogsten in totaal meer koolzaad

In de Europese Unie is in seizoen 2020/2021 meer koolzaad geoogst dan een seizoen eerder. Het verbruik wordt voor 2020/2021 lager ingeschat dan in 2019/2020. De verwachting is dat er ook minder geïmporteerd zal worden. De eindvoorraad neemt in de raming toe tot 800.000 ton.
18 Februari 2021
koolzaad

Inside Granen & Grondstof

Koolzaadareaal daalt, krap aanbod verwacht

Het jaar 2020 was geen succesvol jaar voor de koolzaadoogst in het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa. Veel telers kunnen de risico's niet meer indekken en besluiten over te stappen op alternatieve teelten. Ook voor 2021 zijn de verwachtingen niet heel positief.
7 Januari 2021
koolzaad

Inside Granen & Grondstof

Koolzaadnotering zet opnieuw stappen omhoog

De koolzaadnotering op de Matif in Parijs laat de afgelopen dagen een prijsstijging zien. Een van de redenen hiervoor is de krappe beschikbaarheid van het product in de Europese Unie. Ook de forse vraag naar andere plantaardige producten zoals zonnebloemen en sojabonen zorgt voor een opwaartse notering.
18 November 2020

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden