Rente

koersen

Opinie Han de Jong

Hoe snel is Nederland weer uit de recessie?

Ons Bruto Binnenlands Product (BBP) is nu twee kwartalen achtereen gekrompen. Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelt herstel in de tweede helft van het jaar. Dat moet ik nog zien, want de kapitaalmarkrente loopt op en de vooruitzichten voor de wereldhandel zijn ongunstig. Dit komt doordat het Chinese herstel bepaald niet van de grond komt. De Russische centrale bank verhoogt tenslotte de rente fors.
18 Augustus 2023
supermarkt inflatie

Opinie Han de Jong

Scenario zachte landing na inflatie omarm ik nog niet

De Duitse industrie lost haar belofte niet in, terwijl onze industrie het iets beter lijkt te doen. Het aantal faillissementen daalt in juli, maar trend is omhoog. De inflatie daalt en het heilzame 'zachtelandingscenario' wordt waarschijnlijker. Maar ik omarm het nog niet. China blijft intussen kwakkelen en is mogelijk in een balansrecessie terechtgekomen.
11 Augustus 2023
belastingdienst

Nieuws Financieel

Reken als melkveehouder op grote belastingaanslag

Melkveehouders moeten zich voorbereiden op weer een grote belastingaanslag over het jaar 2023. Dit verwacht Countus op basis van een overzicht van de gemiddelde halfjaarresultaten van melkveebedrijven die zijn aangesloten bij het accountanskantoor. De financiële prestaties in de melkveehouderij zijn over de eerste zes maanden van dit jaar namelijk bijzonder goed. Wel hebben melkveehouders in deze periode veel minder financiering opgenomen dan normaal.
8 Augustus 2023
lassen

Opinie Han de Jong

Europese economie zwakt af, VS pakt juist momentum

De Nederlandse inflatie daalt tot 5,7% in juni. In de tweede helft van het jaar gaat het inflatiecijfer door basiseffecten fors verder dalen. Het Duits ondernemersvertrouwen krijgt een nieuwe knauw en ook de Europese conjunctuur kachelt verder achteruit. De Amerikaanse groei daarentegen wint juist vaart. Maar als dat een daling van de inflatie in de weg staat, trekt de Fed de rente nog steviger op.
30 Juni 2023
Boerenbusiness ecb

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Als zelfs de prestigieuze Britse zakenkrant Financial Times over de botermarkt schrijft, dan is er wel iets bijzonders aan de hand. En dat is ook het geval. In tijden van torenhoge voedselinflatie in de Westerse wereld zijn de boterprijzen namelijk uitzondering op de regel. Dit biedt perspectief voor de Europese Centrale Bank (ECB) die met hun agressieve rentebeleid de inflatie zo snel mogelijk richting de streefnorm van 2% trachten te duwen.
21 Juni 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Waar de Amerikaanse centrale bank Fed de rente woensdag ongemoeid liet, gaat de Europese Centrale Bank door met het verhogen van de rente. Het beleid gaat in de tweede helft van het jaar leiden tot meer economische onrust, verwacht Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, in de podcast Boerenbusiness Valuta.
16 Juni 2023
gas

Opinie Han de Jong

Stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom

De People's Bank of China (PBoC) verlaagt de rente, de Amerikaanse centrale bank Fed houdt de rente onveranderd, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) deze juist verhoogd. Daarbij is de stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom.
16 Juni 2023
euro

Opinie Peter Pals

Het gedoe om geld neemt alleen maar verder toe

Vanaf de kredietcrisis in 2010 tot vandaag zien we de bancaire onrust steeds verder toenemen en dat maakt geld lenen lastiger en vooral duurder. Maar goed, er komen meer alternatieven voor bancaire financiering. En deze verschillende vormen van financieren zijn prima met elkaar te combineren.
2 Juni 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox