Rente

melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
21 Januari 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Sterker wordende euro heeft rentewind in de zeilen

De euro klimt langzaam maar gestaag op ten opzichte van de dollar. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, verwacht dat de euro de komende tijd sterker gaat worden. Dat heeft allemaal te maken met het beleid van de centrale banken in de Verenigde Staten en de eurozone, zo vertelt Derks aan Eric de Lijster in de podcast Boerenbusiness Valuta. 'De euro heeft de rentewind in de zeilen.' Ook de ontwikkelingen in China met de yuan, in Japan met de yen en in het Verenigd Koninkrijk met het pond komen aan bod. 
20 Januari 2023
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

Geloofwaardigheid van de buitenwereld is het meest waardevolle bezit van een centrale bank. Het is een soort goodwill die niet op de balans te vinden is.
18 Januari 2023
euro Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Met grote verbazing kijk ik naar economische kwesties

China stapt van zero-covid af en gaat op reis. Een Italiaanse(!) Eurocommissaris leest ons de les over ons begrotingsbeleid, terwijl Italië volgens mij afkoerst op een financiële crisis. Dit gaat leiden tot een nieuwe eurocrisis. Een CO2-belasting is bij de huidige exorbitante prijzen ongepast. Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), wil de economie afkoelen, terwijl die al langs een recessie scheert. Knot vindt ook dat werkgevers de energiepijn van werknemers moeten compenseren. Mijn bloeddruk loopt vervaarlijk op door dit alles, maar op de valreep is er ook heel goed nieuws.
23 December 2022

BB TV Edin Mujagic

Ondernemers gaan pijn slow motion-inflatie voelen

De centrale banken van de eurolanden, de Verenigde Staten en de Bank of England de afgelopen dagen de rente verder verhoogd in de strijd tegen inflatie. Met name de ferme boodschap van de ECB viel daarbij op. Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, verwacht dat de inflatie de komende maanden gaat afzwakken. Maar ondernemers gaan in de praktijk in die periode de pijn van de inflatie juist meer voelen. Hij noemt dat in een gesprek met Eric de Lijster slow motion-inflatie.
17 December 2022
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Joost Derks

Sterkere euro helpt tegen hoge energieprijzen

Het was de afgelopen dagen een cijferregen van rente- en inflatiepercentages. Maar liefst vijf centrale banken presenteerden hun rentebeleid. Eric de Lijster neemt met Joost Derks, valuta-expert van iBanFirst, alle ontwikkelingen door: van de renteverhogingen, de laatste inflatiecijfers tot en met de koersen van euro, dollar en pond. '2023 kan zo maar eens het jaar van de euro worden'
16 December 2022
euro recessie

Opinie Han de Jong

Recessiegevaar voor Europa is levensgroot

De mondiale conjunctuur loopt ongebruikelijk sterk uiteen. Onze inflatie is in november sterk gedaald. Misschien is die nu over het hoogtepunt, maar de gasprijzen baren zorgen. Ook kopen Nederlanders minder spulletjes. Het recessiegevaar voor Europa is levensgroot.
2 December 2022
melkveebedrijf Verenigde Staten

Nieuws Rente

Sterke rentestijgingen zet Amerikaanse boer klem

Een verdubbeling van het rentepercentage op kortdurende leningen betekent voor Amerikaanse boeren dat het voorfinancieren van een nieuw teeltseizoen fors duurder is geworden. Met stijgende inputkosten komen ondernemers voor komend seizoen klem te zitten, zo schrijft persbureau Reuters.
29 November 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden