Uienexport

uienexport Afrika

Analyse Uien

Afrika voert de boventoon bij uienexport

In de eerste helft van het seizoen moeten de Nederlandse uienexporteurs het hebben van de vraag uit Afrika. Tot nu toe was het vooral Senegal dat kar trok wat dat betreft. Maar nu lijkt de tweede grote afnemer op het continent ook aan te haken.
22 September 2023
uienoogst

Marktupdate Uien

Uienkopers en -verkopers hebben elkaar in de tang

De uienprijzen op de regionale beurzen blijven redelijk stabiel maar heel veel handel is er niet. Telers, handel en verwerkers hebben moeite om tot elkaar te komen. Prijs is bij de teler het pijnpunt terwijl verwerkers de kwaliteit als het grote risico zien.
22 September 2023
uien uienoogst uien laden

Nieuws Uien

Europese uienoogst in volle gang na lastig groeiseizoen

Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk is de oogst van zaaiuien in volle gang. Telers sluiten daarmee het boek van wederom een lastig groeiseizoen en proberen het gewas zo goed mogelijk te bewaren en af te zetten. De marktsituatie is over de hele linie vergelijkbaar te noemen.
19 September 2023
uienexport

Analyse Uien

Senegal maakt het verschil voor de uienexport

Een boot voor Afrika maakt een groot verschil voor de uienexport. Dat blijkt deze week ook weer uit de nieuwe weekcijfers. Het is Senegal dat de kar trekt wat dat betreft.
15 September 2023
aardappelen aardappeloogst Afrika

Achtergrond Afrika

Onrust in Afrika doet de handel geen goed

Het rommelt in West-Afrika. In Niger, Mali, Burkina Faso en Guinee hebben militairen coups gepleegd. Ook in landen als Senegal en Ivoorkust is het onrustig. De antiwesterse sentimenten onder de bevolking worden aangewakkerd. Maar of de gewone man nu veel opschiet met de revolutionaire golf die door dit werelddeel waait, valt te bezien.
13 September 2023
export uien uienexport

Analyse Uien

Het is hollen of stilstaan in de uienexport

Zomaar 10.000 ton verschil in een exportweek. Dat is redelijk extreem, zeker in deze periode waarin de export nog echt goed op gang moet komen. Het is West-Afrika dat daarbij een belangrijke rol speelt.
8 September 2023
akkerbouw export uien uienexport

Analyse Uien

Eén land opvallende afwezige in de uienexport

De Nederlandse uienexporteurs hebben een tandje terug geschakeld. Dat blijkt althans uit het meest recente exportcijfer. Bij de meeste grote afnemers is het een beetje plussen en minnen vergeleken met vorig seizoen, maar er is er één die het tot nu toe echt laat afweten.
1 September 2023
uien uienoogst

Marktupdate Uien

Premie voor de vroegste zaaiuien wordt afgebouwd

De uienmarkt voelt vast aan. De handel is misschien wel wat terughoudend, maar telers worden daar niet warm of koud van. De echte top van de eerste zaaiuien gaat er wel een beetje af, maar wegzakken doet de markt niet. Kwaliteit is wel een punt van aandacht, vertelt Jurphaas Lugtenburg in de marktupdate uien. 
25 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox