Tarweprijs

combine maisoogst korrelmais

Analyse Granen & Grondstof

USDA is aan het goochelen met oogstcijfers granen

Hét nieuws op de granenmarkt is de nieuwe editie van het Wasde-rapport. De toon is deze maand bearish voor zowel de granen als de oliehoudende zaden. Dat kwam vooral voor de tarwe onverwachts. Naast het nieuws uit de VS geven de recente ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied stof tot nadenken.
10 November 2023
zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Laat zaaien en onrust Zwarte Zee tekenen tarwe

De afgelopen handelssessie sprong tarwe er op de CBoT uit. Een incident op de Zwarte Zee, verlaging van de tarweprognose voor Argentinië en moeilijke omstandigheden bij het zaaien van wintertarwe in Europa zijn niet geruisloos aan de markt voorbij gegaan. De novembereditie van het Wasde-rapport die vanavond Nederlandse tijd uitkomt, draagt ook bij aan de nerveuze stemming.
9 November 2023
australie tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Droogte hakt erin bij Australische graantelers

Exportcijfers en de groeiomstandigheden bepalen de stemming op de tarwemarkt. De tarwe-export uit de EU blijft achterlopen vergeleken met vorig seizoen. Er is wel vraag naar tarwe, zo blijkt uit twee tenders die gesloten zijn. In de VS werken de cijfers van het USDA over de stand van de tarwe in het land nog na. In Australië verloopt het groeiseizoen bepaald niet gunstig. Na een extreem droge september is ook oktober zeer droog verlopen.
8 November 2023
graanexport vrachtschip

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe-export VS zakt naar laagste niveau in 40 jaar

In de granenmarkt wordt de weerpremie voorzichtig aan opgebouwd. Dat komt vooral door tegenvallers in Zuid-Amerika. In Noordwest-Europa zijn er ook zorgen over natte omstandigheden al dringt dat nog maar langzaam door tot de termijnmarkten. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Noord-Amerika zijn de weersomstandigheden juist gunstig voor granen, zo blijkt uit de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport.
7 November 2023
tarwe zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Minder belangstelling voor tarwe boven de evenaar

De granenmarkt is niet met grote wijzigingen aan de nieuwe week begonnen. De Matif staat tijdens schrijven voor het sluiten van de markt enkele tienden procenten in de min terwijl tarwe op de CBoT een gelijke wijziging laat zien maar dan in de plus. Bij maïs blijft de stijging tot nu toe ook beperkt tot tiende procenten. Soja zit steviger in de lift en staat nu ruim 1% hoger vergeleken met de slotkoers van afgelopen vrijdag.
6 November 2023
tarwe zaaien

Marktflits Granen

Regen zorgt voor problemen Europese tarwe

Het weer is één van de smaakmakers op de tarwemarkt. Er wordt veel gesproken over de regen op de zuidelijke prairies in de VS waardoor de wintertarwe aldaar goed uit de startblokken komt. In Noordwest-Europa zorgt neerslag juist voor problemen. Zaaien loopt vertraging op en waterschade is op percelen die wel in de grond zitten geen uitzondering. 
6 November 2023
zaaien brazilie soja - agri soja

Analyse Granen & Grondstof

De granenmarkt is een vat vol tegenstrijdigheden

Het is een herhaling van zetten in de granenmarkt. Het weer in Amerika blijft een factor van belang. In Brazilië blijft het droog terwijl Argentinië en de VS eindelijk regen gehad hebben. In Europa zijn de ogen vooral op het Zwarte Zeegebied gericht. Onrust over de exportroutes houdt spelers op de markt wel bezig, maar of ze er ook echt naar handelen...
3 November 2023
Kremlin Moskou

Analyse Granen & Grondstof

Rusland poogt graanmarkt in de tang te nemen

Veilige routes voor de scheepvaart zijn geen zekerheid. Oekraïne beschuldigd Rusland er van zeemijnen en andere explosieven in de humanitaire corridor. De pogingen van het Kremlin om de tarweprijs omhoog te krijgen gaan ten koste van de eigen export. De tarwekoers maakte daardoor een stapje omhoog. Maïs stond onder druk. Spelers op de markt zijn gevoeliger voor een matige Amerikaanse export dan voor stijgende ethanolproductie.
2 November 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox