CBS Feiten

BB TV Feiten

Ruim 16.000 bedrijven hebben geen opvolger

Van de land- en tuinbouwbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft 60% momenteel geen bedrijfsopvolger. Dit betreft ruim 16.000 bedrijven. Dat vertelt Cor Pierik, hoofd landbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in een nieuwe Boerenbusiness Feiten.
13 Januari 2021

BB TV Feiten

Landbouwinkomen omlaag door bijzonder 2020

Dat het jaar 2020 een bijzonder jaar is, maar geen verrassing meer zijn. Door wegvallende afzetmarkten hebben veel prijzen de weg naar beneden ingezet. 'Zo gingen de melkprijzen fors omlaag, daalden de aardappelprijzen met ruim 30% en ook in de varkenshouderij werden rode cijfers geschreven. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de inkomens in de landbouwsector gedaald zijn', vertelt Cor Pierik, hoofd landbouw van het CBS, in een nieuwe Boerenbusiness Feiten.
4 Januari 2021

BB TV Feiten

'100 bunder boeren hebben kwart van grond in handen'

Het aantal land- en tuinbouwbedrijven met ruim 100 hectare grond is de afgelopen 10 jaar fors toegenomen, zo vertelt Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een nieuwe Boerenbusiness Feiten. 'De zogenaamde 100 bunder boeren hebben bij elkaar zo'n 25% van de landbouwgrond in handen.'
27 Oktober 2020

BB TV Feiten

Schaalvergroting in melkveehouderij zet door

De schaalvergroting in de melkveehouderij zet door. Dat zegt Cor Pierik, hoofd landbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in deze BB Feiten. 'Vandaag de dag wordt circa 60% van de melkkoeien gehouden op een bedrijf met meer dan 100 koeien, terwijl 10 jaar geleden 60% van de melkkoeien op een bedrijf met minder dan 100 koeien stond.'
21 Oktober 2020

BB TV Cor Pierik

'Melkveehouderij moet aan stikstofknoppen draaien'

De veehouderij bleef in het eerste kwartaal ruim onder het stikstofplafond. De melkveehouderij zit echter weer boven het sectorplafond en dat is volgens Cor Pierik, landbouweconoom bij het CBS, een punt van zorg. 'De melkveehouderij moet aan knoppen draaien om de stikstofproductie in de loop van dit jaar terug te dringen.' 
27 Mei 2020

BB TV Feiten

Record landbouwexport in 2019. Hier de feiten.

De Nederlandse landbouwexport heeft in 2019 records gebroken. Hoe is deze waarde opgebouwd en wat maakt Nederland mondiaal de tweede exporteur? Cor Pierik, hoofd landbouw van CBS, strooit met feiten over export én import.
17 Januari 2020
Cor Pierik Landbouwcongres CBS

Nieuws Landbouwcongres 2019

Halveren veestapel kost minstens 5 miljard

De veehouderij heeft een jaarlijkse productiewaarde van €10,5 miljard. 'Het halveren van de Nederlandse veestapel kost dus minstens €5 miljard', meldt Cor Pierik, landbouweconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op woensdag 18 december op het Nationaal Economisch Landbouw Congres in Amersfoort. 
18 December 2019

BB TV Cor Pierik

Tot op welke hoogte kan kringlooplandbouw uit?

Cor Pierik, hoofd landbouw van het CBS, is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Pierik laat zijn team de haalbaarheid van kringlooplandbouw doorrekenen en neemt zelf een duik in het verleden.
18 November 2019

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden