Shutterstock

Nieuws ABN Amro

'Volumes en marges onder druk door stijging kosten'

4 Februari 2022 - Linda van Eekeres

De volumes en marges van agrarische bedrijven staan onder druk door de explosieve stijging van kosten, blijkt uit de sectorprognoses Agrarisch 2022-2023 die ABN Amro vandaag (4 februari) heeft gepubliceerd. Zo drukken hoge voerkosten sterk op de marges van veehouders en moeten akkerbouwers door de hogere kunstmestprijzen hun prijzen verhogen.

Door de stijging van de energieprijzen is de kunstmest ook duurder geworden, gemiddeld circa 50% in 2021 en in november was zelfs sprake van een verdubbeling. ABN Amro verwacht dat de kunstmestprijzen dit jaar op een hoog niveau blijven vanwege hogere energieprijzen. De bank verwacht dat akkerbouwers dit doorberekenen in de prijs van producten als aardappelen, tarwe en uien. "Ook kan de oproep uit Brussel voor extra maatregelen om de waterkwaliteitsdoelen te halen op termijn zorgen voor lagere volumes", aldus ABN Amro. Dit jaar worden in de akkerbouw stabiele volumes verwacht. In 2023 verwacht de bank een krimp van 1%.

Een grote kostenpost voor veehouders is het voer (60 tot 70% van de kosten). De prijzen van de Nederlandse veevoerindustrie zijn in 2021 circa 15% gestegen, vooral in de tweede helft van 2021. ABN Amro verwacht dat de veevoerkosten voor een deel van 2022 nog hoog blijven vanwege een tekort aan specifieke veevoergrondstoffen en de relatief hoge prijs van granen en soja. De transportkosten, ongunstige weersomstandigheden, arbeidstekorten en hoge kunstmestprijzen geven een opwaartse druk op de graanprijzen.

Schaarste aan arbeid
"De kosten van energie, kunstmest en veevoer, maar ook van verpakkingen zullen dit jaar ook relatief hoog blijven. In de tweede helft van 2022 verwachten we enige verlichting, doordat er minder verstoringen in de keten zullen zijn. We zien nu al enkele lichtpuntjes, zoals een hogere productie van de industriële sectoren", zegt Nadia Menkveld, sectoreconoom Agrarisch van ABN Amro in een persbericht. "Wel zal de schaarste aan arbeid ook dit jaar domineren. In alle economische sectoren is sprake van een groot personeelsgebrek en hiermee krijgen óók de agrarische sector en de verwerkende industrie te maken. De kosten van arbeid kunnen hierdoor eveneens oplopen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox