Melkveestapel

Vreugdenhil

Nieuws melk

Vreugdenhil en Nestlé belonen CO2-arme melk

Vreugdenhil Dairy Foods en Nestlé gaan samen investeren in de reductie van de CO2-emissie vanuit de melkveehouderij. Hiervoor is een bedrag van €50 miljoen gereserveerd. Boeren krijgen een vergoeding voor een lagere CO2-uitstoot per kilo melk betaald, plus eventueel geld voor benodigde investeringen om dat doel te bereiken.
1 December 2022
koeien weidegang

Nieuws melk

Animo voor weidegang blijft jaar op jaar toenemen

Het percentage melkveebedrijven met weidegang is in 2021 gestegen naar 84% van het totaal, zo blijkt uit een analyse van Duurzame Zuivelketen. Per saldo gaat het om iets meer dan 300 bedrijven. Weidegang draagt bij aan een positief imago van de melkveesector. Ook kan meer weidegang helpen bij het halen van doelstellingen op gebied van ammoniakreductie en grondgebondenheid.
1 December 2022
voer koeien ruwvoer

Nieuws Melk

Groei in melkveebedrijven met Beter Leven-keurmerk

Het aantal melkveehouders dat melk met het keurmerk Beter Leven levert, is na een moeizame start gaan groeien. Het keurmerk is bij de introductie in april 2019 gestart met zeven melkveebedrijven, die het een tijdlang niet makkelijk hebben gehad. Sinds vorig jaar is het aantal deelnemende bedrijven gegroeid tot 35 stuks.
24 Oktober 2022
grasland melkveebedrijf koeien weidegang grazen

Achtergrond Melk

Overheid jaagt melkvee- en zuivelsector op hoge kosten

De melkveehouderij en ook de zuivelindustrie krijgen enorme jaarlijkse kostenverhogingen voor de kiezen door de stapeling van overheidsbeleid. Alleen al het verlies van de derogatie kost een gemiddeld melkveebedrijf tussen de €23.000 en €28.000, met uitschieters tot bijna €50.000 voor intensieve bedrijven.
8 September 2022
koeien weidegang

Nieuws Weidegang CBS

Steeds meer koeien in wei, maar ze grazen wel korter

Het aandeel melkkoeien dat in de wei graast, is in Nederland het afgelopen jaar weer gestegen. Wel staan de koeien jaarlijks korter in de wei, doordat steeds meer melkveebedrijven ze voor de nacht naar binnen halen.
2 Augustus 2022
melken melkveebedrijf koeien

Nieuws Stikstofclaim

Oproep: speel data van Kringloopwijzer niet door

Stichting Stikstofclaim (SSC) vraagt ZuivelNL om het doorspelen van data uit de Kringloopwijzer aan de overheid te stoppen. De zorg is gerezen of de data wel anoniem is en/of na bewerking zal blijven. Begin deze week kwam naar buiten dat ZuivelNL in 2019 een doorlevercontract heeft afgesloten.
24 Juni 2022
melkveebedrijf Verenigde Staten

Nieuws Stikstof

Belgische zuivel kraakt Vlaamse stikstofaanpak

De Belgische zuivelindustrie staat achter de stikstofdoelen die de overheid zich heeft gesteld, maar kan niet leven met de wijze waarop de Vlaamse overheid het daar gestelde doel wil bereiken. Die aanpak werkt destructief uit op de melkveehouderij, aldus Catherine Pycke, voorzitter van de Belgische koepelorganisatie BCZ/CBL.
10 Juni 2022
Wim van der Sande

Interview Wim van der Sande (COKZ)

'Modernisering toezicht zuivel vol verrassingen'

De kwaliteit van de Nederlandse zuivel is en blijft goed geborgd. Ook is zeker gesteld dat Nederlandse veehouders melk leveren van gezonde dieren. Daarvoor bestaan goede controlemechanismen. Dit heeft de Europese Commissie vorig najaar vastgesteld bij een inspectie van het Nederlandse zuivelcontrolesysteem. Ook is het onafhankelijke toezicht juridisch goed verankerd, ondanks een eerst moeizame start bij de modernisering.
31 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox