Sinds 2011 verlies

Varkensproductie VS weer winstgevend

29 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Amerikaanse varkenshouders hebben de afgelopen drie kwartaal gemiddeld 19 euro verlies gedraaid per varken. De verwachting is nu echter dat varkenshouders voor het eerst sinds 2011 weer winst gaan maken. Dit meldt The Pig Site.

De gemiddelde varkensprijs bedroeg ongeveer 1.045 euro per ton in het eerste kwartaal in de VS. In het tweede en derde kwartaal gaat de varkensprijs richting de 1.096 euro per ton stijgen.

Aan de andere kant wordt een daling van de kostprijs verwacht. In het eerste en tweede kwartaal bedragen de kosten van big tot slacht rond de 1.180 euro per ton. Dit is meer dan de opbrengsten, maar in het derde kwartaal gaan de kosten dalen naar 1.062 euro per ton. Hierdoor stijgt de winst naar ongeveer 6 euro per varken in het derde kwartaal.

De achtergrond van de kostprijsdaling zijn de betere vooruitzichten over de voerprijs. De voorraden van zowel maïs, als van soja waren groter dan verwacht waardoor de prijzen van deze producten met respectievelijk 30 euro per ton en 12 euro per ton zijn gedaald. Ook beteken grotere voorraden dat er meer grondstof voor veevoer beschikbaar gaat zijn.

Of de voerprijs daadwerkelijk gaat dalen en met hoeveel hangt echter wel af van de komende graanoogst in de VS. Door lage temperaturen loopt de inzaai van graan achter op schema en daarnaast kan een droge zomer voor ernstige problemen zorgen wat voor een stijgende graanprijs gaat zorgen. Voorlopig is dit niet het geval en wordt een dalende voerprijs voor het derde kwartaal verwacht in de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden