Eerder slachtrijp

Genetische aanleg stuwt saldo vleesvarkens

2 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Genetische aanleg en een hoog geboortegewicht zijn de belangrijkste factoren voor goede prestaties van varkens tijdens de opfokperiode en de vleesvarkensperiode. Dit blijkt uit onderzoek van Varkens innovatie Centrum Sterksel in opdracht van het Productschap Vee en Vlees.

Het onderzoek richtte zich op het effect van de genetische aanleg van de eindbeer en het geboortegewicht van de biggen op de technische en economische resultaten van gespeende biggen en vleesvarkens.

Voor het onderzoek zijn vier groepen gebruikt. Twee groepen met een hoge verwachtingswaarde voor de productiekenmerken groei, voeropname en vleespercentage. Deze waarden vormen de TPI, de Topigs Productie Index. In één groep waren biggen opgenomen met een laag geboorte gewicht en in de andere groep hadden de biggen een hoog geboortegewicht. De andere twee groepen hadden een laag TPI. Ook in deze twee groepen waren de biggen met een laag en een hoog geboorte gewicht onderverdeeld.

Uit het onderzoek blijkt dat de biggen afkomstig van zeugen met een hoog TPI sneller groeien tijdens de opfokperiode dan biggen afkomstig van zeugen met een laag TPI. Er is geen significant verschil tussen voeropname en voederconversie tussen beide groepen biggen. Wel blijkt dat de vleesvarkens met een hoog TPI meer voer opnemen, sneller groeien en een gunstigere voederconversie hebben dan vleesvarkens met een laag TPI.

Het financieel resultaat per afgeleverde big is vergelijkbaar bij biggen met een hoog en een laag TPI. Het saldo per afgeleverd vleesvarkens is 4,72 euro hoger bij vleesvarkens met een hoog TPI dan bij vleesvarkens met een laag TPI. Ook zijn vleesvarkens met hoge verwachtingswaarden gemiddeld 3,5 dagen eerder slachtrijp.

Verder wijst het onderzoek uit dat biggen met een hoog geboortegewicht meer voer opnemen dan biggen met en laag geboortegewicht. Ook groeien deze biggen sneller als big en als vleesvarken. Het geboortegewicht heeft geen effect op de voerderconversie.

Wel is het financieel resultaat per afgeleverde big is bijna 1,80 euro hoger bij biggen met een hoog geboortegewicht. Het saldo per afgeleverd vleesvarken is 0,80 euro hoger bij vleesvarkens met een hoog geboortegewicht. Daarnaast worden vleesvarkens met een hoog geboortegewicht gemiddeld vijf dagen eerder afgeleverd aan de slachterij dan vleesvarkens met een laag geboortegewicht.

Wanneer genetische aanleg wordt gecombineerd met het geboortegewicht dan blijkt dat biggen met een hoog geboortegewicht die afkomstig zijn van zeugen met een hoog TPI, meer voer opnemen, sneller groeien als big en als vleesvarken en een gunstigere voederconversie hebben.

Dit resulteert in een financieel resultaat dat 1,85 euro hoger is dan het financiële resultaat van biggen met een laag geboortegewicht die afkomstig zijn van zeugen met een laag TPI. Het saldo per afgeleverd vleesvarken is 5,52 euro hoger. Hoog TPI vleesvarkens met een hoog geboortegewicht worden gemiddeld 8,6 dagen eerder afgeleverd aan de slachterij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden