Zes vragen aan Jeroen Rossy

Altijd schaakmat spelen is met voer onmogelijk

10 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

De fusie van vochtrijke veevoerleverancier Duynie en Beuker is begin oktober officieel afgerond. CCO Jeroen Rossy zegt dat DuynieBeuker, zoals de nieuwe naam luidt, de ambitie heeft om te groeien in Europa en om de veehouder beter te informeren over de steeds complexere voermarkt. ‘Je kunt niet van iedere boer verwachten dat hij op alle gebieden en op alle schaakborden schaakmat kan spelen.’

Wat zijn de voornaamste kansen in Europa?
"Onze toeleveranciers voor vochtrijke diervoederproducten zijn de grootste spelers in Europa die in verschillende landen productielocaties hebben. Denk bijvoorbeeld aan bierbrouwerijen en producenten van bio-ethanol. Dit soort grote concerns hebben Europa-wijd fabrieken en met het concept van DuynieBeuker kunnen wij hier in al die landen op inspelen. Hierbij spelen twee factoren een rol. Aan de ene kant wordt ingespeeld op de behoefte van de leverancier en door de kennis en kunde die in landen waar wij al actief zijn is opgebouwd, kan worden uitgebreid in landen waar wij minder actief zijn."

In welke landen liggen kansen en wat zijn de voornaamste concurrenten?
"Binnen Europa hebben wij nog zeker groeimogelijkheden. Niet alleen in Midden- en Oost-Europa, maar ook in Zuid-Europa en Frankrijk en Polen. In Engeland, België, Duitsland en Nederland zijn wij marktleider, maar ieder land heeft zijn eigen bedrijven die actief zijn op deze markt. In Nederland zijn dit Bonda onder Agrifirm, FarmFeed Hedimix, Van Triest en Rined. Dat zijn de grote spelers op de Nederlandse markt. "

Concurreren andere voersoorten ook met vochtrijke diervoeders?
"Vochtrijke diervoeders kunnen natuurlijk nooit het hoofdbestanddeel in het dieet van runderen zijn omdat een herkauwer gras en kuil nodig is om de penswerking te hebben. Vochtrijke diervoeders kunnen wel een goede aanvulling zijn om de energie en het eiwit op niveau te krijgen. Daarnaast maken wij hoofdzakelijk gebruik van Europese eiwitten en zijn wij niet afhankelijk van de import van soja uit Zuid-Amerika. Hiermee benut je beter de eiwitstromen die binnen Europa worden geproduceerd."

"In de varkenssector denk ik dat vochtrijke diervoeders een veel sterkere rol kunnen spelen. Een varkenshouder kan met brijvoeder verder gaan dan een rundveehouder. Een herkauwer heeft zijn beperkingen door het maagstelsel, wat een varken in minder mate heeft. Men kan grotere volumes vochtrijke diervoeders gebruiken met kleinere toevoeging van droge stromen. Dan is het natuurlijk een kwestie van voerkosten die een doorslaggevende rol spelen bij de varkenshouder."

Hoe komt de prijs van vochtrijke diervoeders tot stand?
"Er zijn twee zaken die een rol spelen. Tarwegistconcentraat is een vochtrijke diervoeder met tarwe als bron en de oorsprong van de grondstof is dus uiteindelijk de wereldmarkt. Dus ja zeker, grondstofprijzen spelen een belangrijke rol bij vochtrijke diervoeders. Kijk ook maar naar aardappelbijproducten, stoomschillen en dergelijke. Daar zie je ook de prijs van de aardappel in terug. Aan de ene kant bepaalt de grondstofprijs de prijs van de bijstroom. Aan de andere kant is het zo dat bij de bijstroom die ontstaat ook gekeken wordt naar wat het toevoegt aan het rantsoen bij de boer en in het brijmengsel van de varkens. Dan wordt de prijs van het product meer bepaald door de voederwaarde. Dit is de nutritionele waarde en dit hangt meer af van de grondstoffenmarkt dan van vraag en aanbod."

"Vraag en aanbod is het tweede punt dat speelt, maar dit heeft een ander effect op de prijs wanneer lokaal in Nederland vochtrijke producten worden afgezet. De afzet kan per land verschillen. Het is dus meer een combinatie van voederwaardeprijs en vraag en aanbod."

Wat verwacht u van de toekomst, gaat de vraag naar vochtrijke diervoeders toenemen?
"De ontwikkeling die wij zien is dat onze leveranciers steeds meer de waarde van de bijstromen ziet. Wij investeren in kwaliteit van de bijstromen waardoor je een steeds hoogwaardiger product bij de veehouders krijgt. Hierdoor neemt het aantal toepassingen en mogelijkheden voor vochtrijke diervoeders toe. Aan de ene kant ontstaan er steeds nieuwe mogelijkheden, maar aan de andere kant is het ook zo dat steeds betere technieken steeds meer stromen tot waarde kunnen brengen bij de leveranciers. Dat betekent dat ook een aantal stromen in de toekomst andere toepassingen krijgen dan de veehouderij. De leverancier zegt bijvoorbeeld ‘als ik een kunstje doe in mijn eigen fabriek, dan hoef ik het niet richting feed af te zetten, maar dan kan ik het richting food afzetten’. En daarmee zie je dus wel dat de komende jaren het volume vochtrijke diervoeders veel groter zal worden, maar dat er constant verschuivingen plaats vinden."

Maakt dit het interessant of juist lastiger voor de veehouder?
"Ik vind dat grote bedrijven zichzelf zo moeten inrichten dat mengvoer, enkelvoudige droog, dus grondstoffen zoals soja, en vochtrijke diervoeder kunnen worden ontvangen. Hierdoor kan het bedrijf zodanig worden gemanaged dat zij continu gebruik kunnen maken van de grondstoffenmarkt en schommelingen in de markt. Dat betekent wel dat die boer heel anders moet gaan denken. Hij wordt op een gegeven moment inkoper, dus hij moet ook veel meer kennis hebben van grondstoffen en grondstofprijsontwikkelingen. Dit kan lastig zijn want het is een tradingmarkt waar niet iedereen in thuis is. De vraag is of de boer dat zelf wil doen of dat hij een aantal mensen om zich heen moet gaan verzamelen die hem adviseren. Je kunt niet van iedere boer verwachten dat hij op alle gebieden en op alle schaakborden schaakmat kan spelen. Dat is onmogelijk. Dus hij of zij moet daar keuzes in maken van één, hoe ga ik het bedrijf inrichten en twee, hoe laat ik mij nou zo optimaal mogelijk adviseren om de juiste keuzes te maken. Welke stromen moet ik aantrekken op welk moment?"

Jeroen Rossy DuynieBeuker.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden