Door verkoop Ingredients

Winst Vion stijgt naar 516 miljoen euro

2 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Vion heeft het boekjaar 2013 financieel gezond af weten te sluiten. Zonder de verkoop van Ingredients was dit echter niet gelukt. Door de verkoop en de in het zwart tergekeerde cijfers kan het bedrijf zich weer richten op de toekomst. Dit wordt gedaan door een nieuwe bestuur en een nieuwe raad van commissarissen.

De verkoop van Ingredients leverde Vion een boekwinst van 781 miljoen euro op. Hierdoor weet Vion over 2013 een nettowinst te boeken van 516 miljoen euro. Ook de verkoop van Vion Food UK en de herstructurering waarbij verschillende slachterijen en vestigingen in Duitsland en Nederland zijn gesloten, hebben hier een bijdrage aan geleverd. Over 2012 moest Vion nog een nettoverlies van 830 miljoen euro opschrijven.

De omzet is na de verkoop van de verschillende bedrijfsonderdelen echter ook gedaald. De netto-omzet over 2013 bedraagt 7,03 miljard euro. Dit is een daling van 26,9 miljard euro. De netto-omzet uit voortgezette activiteiten is met 1,8 procent gedaald tot 5,03 miljoen euro. Door de ingrijpende herstructurering heeft Vion de personeelskosten wel sterk weten te verlagen. In 2012 bedroegen de personeelskosten 1,22 miljard euro. In 2013 is dit gedaald naar 743 miljoen euro.

Het totale groepsvermogen van Vion is gestegen van -26 miljoen euro in 2013, naar 425 miljoen euro in 2013. Na de afwikkeling van de Ingredients-verkoop komt de financiële uitgangspositie van het zelfstandige Vion Food op een solvabiliteit van ruim boven de 40% te liggen.

Vion verwacht dat door de verkoop van Ingredients de basis is gelegd voor de verzelfstandiging van Vion Food. In 2014 wil het bedrijf zich voornamelijk richten op consolidatie en het doorvoeren van de nieuwe strategische koers. Het verbeteren van de voedselveiligheid en -kwaliteit en het verbeteren van het operationele en commerciële beleid staat hierin centraal.

De nieuwe koest wordt gevaren door een nieuw bestuur. Naast de nieuwe CEO Michiel Herkemij, die in december 2013 is aangesteld, heeft Vion 2 mei ook een nieuwe CFO benoemd. Jacques Straathof is de opvolger van Kenaad Tewarie die zes maanden na zijn benoeming in januari alweer opstapte.

Naast het bestuur, wijzigt ook de raad van commissarissen. Tijdens de aandeelhouders vergadering van 24 april is de volledige raad van commissarissen afgetreden. Niet alleen de structuur van de nieuwe raad wijzigt, maar ook de invulling. Het aantal leden gaat van acht naar zes, waarbij twee leden vanuit de enige aandeelhouder ZLTO afkomstig zijn. Voor de overige vier zetels worden onafhankelijke en zelfstandige professionals gezocht.

Drie van de zes namen zijn reeds bekend. Hans Huijbers en Ton van Hoof zijn 24 april herbenoemd, waarbij Huijbers is herbenoemd als voorzitter van de raad van commissarissen. Het nieuwe lid Ton van der Laan is eveneens 24 april benoemd. Voor de overige drie commissarissen is een wervingsproces gestart.

Michiel Herkemij, CEO van Vion, is blij met de nieuwe bedrijfsstructuur. ‘De wijziging in de governance structuur sluit aan bij de nieuwe strategie voor Vion. Met de herbenoemingen van Hans Huijbers en Toon van Hoof is de continuïteit gewaarborgd.  Daarnaast ben blij dat Ton van der Laan de raad van commissarissen komt versterken. Ik kijk uit naar de samenwerking en verwacht dat we in de komende weken de volledige bezetting van de raad van commissarissen kunnen aankondigen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan 2 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10849673/Winst-Vion-stijgt-naar-516-miljoen-euro]Winst Vion stijgt naar 516 miljoen euro[/url]
en weer geen varkenshouder,helaas weer gemiste kans.
Peter 2 Mei 2014
Varkenshouders zijn natuurlijk veel te kritisch. Je zou dan bijna gaan denken dat Vion ons belang dient. Laat me niet lachen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden