Miljardenstrijd voor Hillshire

Vleesgiganten vechten om worstenmaker

30 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

In de Verenigde Staten is een overnamestrijd losgebarsten voor het vleesconcern Hillshire Brands, maker van onder meer hot dogs en leverworsten. Pilgrim’s, de op één na grootste producent van kippenvlees ter wereld, heeft begin deze week een bod uitgebracht van 6,4 miljard dollar op het bedrijf, dat gisteren is overtroffen door Tyson Foods. Deze vleesgigant biedt 6,8 miljard dollar voor de aandelen van Hillshire Brands.

Dit meldt de New York Times. De overnamestrijd wordt gevoed door een sterke drang naar groei in de voedingsindustrie in de Verenigde Staten. Daarbij wordt vooral gekeken naar sterke merken, die meer toegevoegde waarde hebben dan merkloze bulkproducten. Die heeft Hillshire Brands, met Ball Park hotdogs en Jimmy Dean worsten. Daarbij zijn de prijzen voor kippenvlees in de VS hoog, terwijl de voerkosten laag zijn. Oftewel, goede marges voeden de drang naar groei.

Hillshire Brands is al twee jaar een overnameprooi, nadat het concern op eigen benen kwam te staan. Het bedrijf was eerst eigendom van het voedingsconcern Sara Lee, destijds ook bekend van de koffie, dat evenwel besloot flink te reorganiseren.

Tyson Foods is één van de grootste producenten van kippen-, varkens- en rundvlees ter wereld met een jaaromzet van meer dan 34 miljard dollar. Daar steekt de omzet van Pilgrim’s met 8,4 miljard dollar, enigszins vergelijkbaar met het huidige Vion, ietwat schril bij af. De jaaromzet van Hillshire bedraagt 3,9 miljard dollar.

De sleutel in deze strijd ligt echter bij de Braziliaanse vleesgigant JBS, dat driekwart van de aandelen Pilgrim’s bezit. Feitelijk bepalen de Brazilianen of zij de biedingsstrijd met Tyson aangaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vlees
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden