Vier vragen aan Ina Kooistra

Stemmingmakerij dierenpartij moet stoppen

30 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

In aanloop naar de Europese verkiezingen voerde de Partij voor de Dieren (PvdD) campagne tegen de vermeende misstanden in de veetransportsector. De actie schoot de sector in het verkeerde keelgat. Het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en Vee & Logistiek Nederland plaatsten een opinieartikel van veehouders, -handelaren en –transporteurs Klaas Kooistra en Ina Kooistra-Vogel waarin een pleidooi wordt gehouden voor meer erkenning voor de sector. "De wijze waarop de PvdD het Nederlandse veetransport profileert is beschamend en er moet voorkomen worden dat organisaties als PvdD en Wakker Dier voet aan de grond krijgen met hun negatieve beeldvorming en stemmingmakerij."

Wat was het doel van het opinieartikel?
In aanloop naar de Europese verkiezingen voerde de Partij voor de Dieren (PvdD) campagne in een aantal steden in Nederland, waarbij een oude veewagen werd ingezet. Uit alle openingen van die veewagen puilden knuffels en op een geluidsband was een klagelijk geluid te horen. Volgens de PvdD was dit illustratief voor de manier waarop vee vanuit Nederland door Europa wordt vervoerd.

Niet het Nederlandse veetransport, maar de wijze waarop de PvdD het Nederlandse veetransport profileert is beschamend. Het is ronduit schandalig hoe de PvdD veetransporteurs in een kwaad daglicht stelt, terwijl ons land juist beschikt over de modernste veetrailers van Europa.

Heel agrarisch Nederland stoort zich aan de manier, waarop de PvdD consequent de veehouderij, de veehandel en het veetransport door het slijk haalt. Deze partij en hieraan gelieerde organisaties als Wakker Dier doen dat met een air, alsof ze de waarheid in pacht hebben en het allemaal beter weten dan de mensen uit de dagelijkse, agrarische praktijk. Alsof dierenrechten niet in de eerste plaats door de mensen uit de dagelijkse praktijk worden geborgd.

Ik lag letterlijk wakker van de actie van de PvdD en ik heb mijn frustratie van mij afgeschreven door "tien waarheden als een koe’ te formuleren, die neerkomen op het volgende: het geven van een verkeerde voorstelling van zaken doet het dier geen recht en is een teken van minachting van de voedselproducent en van de kiezer, om wiens gunst het de dierenrechtenactivist is te doen. Deze ‘tien waarheden als een koe’ zijn als een opinieartikel gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant en op de website van Vee & Logistiek Nederland. In het artikel wilde ik een weerwoord geven aan de PvdD, recht doen aan de veesector en mensen van buiten de sector vertellen hoe het werkelijk zit.

Het Congres van Vee & Logistiek Nederland, dat  23 en 24 mei in het Limburgse Horst is gehouden, had als thema ‘Veeman – Vakman en de verandering van het imago’. De organisatie geeft hiermee aan het zat te zijn dat de sector keer op keer onterecht wordt beschimpt. Hoe moet Vee & Logistiek Nederland campagnes gericht op imagoverbetering aanpakken?
Ik heb begrepen dat Vee & Logistiek Nederland een speerpunt gaat maken van imagoverbetering. Bezoekers van het congres vertelden ons dat het zeer waardevol was. Mensen die met vee werken, hebben passie voor hun vak. De beleving van het vak maakt dat het meer wordt ervaren als levenswijze dan als ‘een beroep’. De meeste kennis en de grootste ervaring over hoe met vee om te gaan, is bij uitstek te vinden bij de mensen in de dagelijkse praktijk. Voor de veeman is dat vanzelfsprekend, maar mensen van buiten de sector begrijpen dat schijnbaar niet altijd. Het is dus van groot belang om goed te communiceren, om transparant te zijn over je werkwijze en om trots uit te stralen over hetgeen je doet. Dat heeft Vee & Logistiek Nederland absoluut voor ogen. Alleen zo kun je voorkomen dat organisaties als PvdD en Wakker Dier voet aan de grond krijgen met hun negatieve beeldvorming en stemmingmakerij.

Gaan campagnes op imagoverbetering wel werken?
Ik ben ervan overtuigd van wel. Het is zeer belangrijk dat de sector zijn eigen verhaal vertelt. Dat onze nuchtere werkelijkheid wordt gesteld tegenover de klinkklare nonsens, zoals die worden verkocht door de PvdD en Wakker Dier. Mensen staan tegenwoordig inderdaad soms onthutsend ver af van de agrarische praktijk. Deze mensen moeten worden betrokken en te zien krijgen hoe het werkelijk zit. De interesse voor vee is er wel, anders zouden de zelfverklaarde dierenrechtenactivisten niet zoveel stemmen trekken. Er is dus veel te winnen voor ons. De uitdaging voor de sector is om het negatieve sentiment dat door de PvdD wordt aangewakkerd en uitgebuit, om te laten slaan in een positieve houding waarbij mensen weer trots zijn op de producenten van vlees en melk en weer waardering hebben voor de harde werkers in de veesector.

De PvdD en Wakker Dier lichten altijd de uitzonderingen eruit, waarbij wel iets is misgegaan en presenteert dit als de dagelijkse gang van zaken binnen de sector. Het publiek gelooft dit, mede doordat mensen steeds verder af staan van de agrarische praktijk. Kan de sector hier wel tegenop?
Wat betreft de uitzonderingen op de regel en de excessen die ook in onze sector voorkomen: overal en altijd zijn er individuen die het voor de meerderheid bederven, dus ook in de veesector. Maak echter geen politiek op de uitzondering, maar op de regel. Ieder die met vee werkt, wil dat excessen worden aangepakt. De sector heeft een zelfreinigend vermogen. In het streven tot verbetering hebben de dierenrechtenactivist en de veeman een gezamenlijk doel. Het heeft er echter alle schijn van dat de PvdD enkel uit is op tegenwerken en niet op samenwerken. Het is toch zo dat het bedrijven van politiek betekent dat er compromissen moeten worden gesloten? Als de PvdD niets wil weten van coöperatief meedenken met de veesector, wat is dan het bestaansrecht van die partij? Alleen maar stelling nemen leidt tot niets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
m kuunders 30 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10851396/Stemmingmakerij-dierenpartij-moet-stoppen]Stemmingmakerij dierenpartij moet stoppen[/url]
eindelijk gaat de sektor veehouderij de leugens van aktirvisten bestijden met de waarheid het enige dat werkt
Johan 30 Mei 2014
PvdD en Wakker dier zullen hun toon nooit wijzigen, dat is immers hun garantie voor bestaan.
Het gaat hun niet om de waarheid, het gaat hun om de aandacht.
Door het veralgemeniseren van misstanden kan niemand hun juridisch aanpakken. Ze spelen immers niet op de persoon.
twan 31 Mei 2014
wat de pvv is voor onze maatschappij is de pvdd voor de agrarische wereld. lekker schreeuwen vanaf de zijlijn en niet met oplossingen komen. dat eeuwig geneuzel in NL met z'n vele one-issue-partijen. snel een kiesdrempel invoeren voor een wat efficiëntere tweede kamer. geen discussies meer over vissenkommen maar over problemen die de maatschappij echt raken.
Linda 31 Mei 2014
Graag overal webcams met livestream video's van stallen tot slachten
big 31 Mei 2014
partij voor de dieren is jaren met dezelfde one-liners onderweg gewoon popie jopie en geen enkele bijdrage leveren aan de discussie die in de politiek gaande is.Verhalen van 25jaar terug oplepelen en nooit positief over wat er is bereikt.Ze spelen mooi op de gemoedsrust van mensen die nog nooit een varken of een kip van dichtbij hebben gezien,maar wel een schnitzel of kipburger op hun bord krijgen en ook opeten.Mensen laat de politiek gewoon doen wat ze moeten doen, bezig zijn met de toekomst en laat dit gewoon als borrelpraat - prietpraat langs je heen gaan.De leden van deze partij blinken uit door hun dossierkennis 0,0 dus
Johan 31 Mei 2014
Linda schreef:
Graag overal webcams met livestream video's van stallen tot slachten

Dan ook maar een cam ophangen in jouw slaapkamer, om te controleren dat er geen sexueel geweld wordt toegepast.
Waar gaan we naar toe?
Leonardo 2 Juni 2014
Zolang de exorbitante situatie in de Oostvaardersplassen blijft bestaan hoeven we Thieme niet serieus te nemen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden