Pleidooi belangenbehartigers

Extra kosten vleeskeuring niet naar boer

12 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Agrarische ondernemers moeten niet de rekening krijgen gepresenteerd van de extra kosten die de overheid moet maken voor de keuring van vlees. Hiertoe roepen de Nederlandse belangenbehartigers in de veehouderij op. De NVV, LTO Varkenshouderij, de NVP en het NAJK willen niet dat hun leden moeten opdraaien voor het gesjoemel in andere schakels in de vleesketen.

Deze oproep doen de organisaties in een brief aan Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw. Zij liet dinsdag weten dat de overheid de keuring van vlees niet langer aan de vleessector zelf overlaat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat de keuringen voortaan zelf doen, na de uitkomsten van het onderzoek naar fraude in de vleessector door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De belangenorganisaties juichen goede controles die de voedselveiligheid ten goede komen en fraude tegengaan toe. Zij willen dat Dijksma belooft dat de eventuele extra kosten voor meer inzet en opleidingen van NVWA-inspecteurs niet - via bijvoorbeeld retributieverhogingen - aan de boeren worden doorberekend. ’Veehouders hebben vanaf het begin nadrukkelijk afstand genomen van de incidentele fraudezaken in de vleessector. Het is onacceptabel dat er gesjoemeld wordt met voedsel. De consument moet erop kunnen vertrouwen dat zijn voedsel veilig is en dat wat er op een etiket staat, ook daadwerkelijk op zijn bord ligt’, aldus de organisaties in een verklaring.

‘Boeren zijn echter géén vleesverwerkers’, zo vervolgens zij. ’Onze invloed op de kwaliteit van het product houdt op als de dieren de stal hebben verlaten‘  Alle eventuele extra kosten die voor deze nieuwe voorstellen moeten worden gemaakt, dienen ons inziens bij de verantwoordelijken óf, desnoods via een verhoging van de vleesprijs in de supermarkten, bij de afnemers terecht te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vlees
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
lenaerts 12 Juni 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10852107/Extra-kosten-vleeskeuring-niet-naar-boer]Extra kosten vleeskeuring niet naar boer[/url]
De rekening komt altijd bij de boer, Alleen als de staat subsidies betaald voor de keuring, anders wordt het toch rechtstreeks of onrechtstreeks aan de boer verrekend. Als de prijs in de winkel stijgt, heb je weer minder kopers en hierdoor daalt de prijs.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden