NVV begrijpt onrust achterban

Dijksma moet kosten varkenshouder verlagen

21 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders schuift woensdag 26 augustus samen met LTO en de actiegroep varkenshouderij aan bij staatssecretaris Dijksma om te praten over oplossingen voor de penibele situatie in de varkenshouderij. De NVV begrijpt de onrust die onder de achterban speelt en wil hier iets aan doen.

Veel leden hebben het idee dat ‘al dat gepraat’ niets oplevert

De NVV begrijpt dat veel leden het idee hebben dat al het gepraat niets oplevert en dat de leden nu wel eens resultaat willen. ‘Veel leden vinden dat het allemaal te lang duurt. In die gedacht kunnen wij ons vinden, zeker gezien de slechte financiële situatie op veel bedrijven. Varkenshouders willen liever gisteren dan vandaag het resultaat van gesprekken in hun portemonnee terugzien. Veel leden hebben het idee dat ‘al dat gepraat’ niets oplevert.’

De onrust onder varkenshouders leidde tot de oprichting van de actiegroep varkenshouderij. De groep wilde het diplomatieke pad verlaten en met acties betere prijzen afdwingen. De actie groep is ook aanwezig bij het overleg met Dijksma en volgens de NVV onderstreept dit de noodzaak om op korte termijn ondersteunende maatregelen te nemen.

De NVV geeft aan alle begrip voor de onrust en de zorgen te hebben en wil tijdens het gesprek met Dijksma dan ook vol inzetten op maatregelen die op korte termijn verbetering moeten geven. Zo wil de NVV dat Dijksma maatregelen neemt die de concurrentiepositie in het buitenland versterken en de export aanjagen zodat de opbrengsten toenemen. Dit kan door de extra kosten op het gebied van dierenwelzijn en milieu te reduceren en door promotie van Nederlands varkensvlees in het buitenland te stimuleren en door nieuwe afzetmarkten te verwerven.

Daarnaast vraag de NVV aan Dijksma om (financiële) ondersteuning bij het traject om de herstructurering van de varkenssector gezamenlijk vorm te geven. Verder wil de NVV dat de kosten voor de vlees- en exportkeuringen worden verlaagd en dat maatregelen voor Europese aanbodsregulering, zoals lichter slachten van vleesvarkens, minder zeugen in de EU en het tijdelijk vervroegd slachten van varkens worden genomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk 23 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865362/Dijksma-moet-kosten-varkenshouder-verlagen]Dijksma moet kosten varkenshouder verlagen[/url]
Jammer dat ze zo laat wakker worden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden