Vleessector heeft twijfels

Gegevens in vleesrapport WHO gemanipuleerd

27 Oktober 2015

De internationale vleessector heeft met ontsteltenis gereageerd op het onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), een onderdeel van de Wereld Gezondheidorganisatie (WHO). Het onderzoek stelt dat het eten van vlees een verhoogd risico op darmkanker geeft. Naar aanleiding van het rapport heeft de WHO vlees en vleeswaren op lijst met kankerverwekkende stoffen geplaatst waar ook alcohol, tabak en asbest, maar ook lucht en water, op staan.

In het rapport stellen de onderzoekers van het IARC dat rood vlees geïdentificeerd is als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen.’ Volgens de onderzoekers is voldoende bewijs gevonden dat er een positieve relatie bestaat tussen de consumptie van vlees en vleeswaren en darmkanker. Ook toont het onderzoek aan dat vleesconsumptie een verhoogd risico geeft op alvleesklier- en prostaatkanker.

Tegenover Global Meat News verklaarde een woordvoerder van het IARC dat het rapport een literatuurstudie is waarin alle beschikbare onderzoeken zijn opgenomen die een verband leggen tussen vleesconsumptie en kanker. 22 wetenschappers uit 10 verschillende landen zijn sinds 2004 bezig geweest 800 studies te onderzoeken.

 De onderzoekers manipuleerden de gegevens om zichzelf te verzekeren van een specifieke uitkomst

Vertegenwoordigers uit de internationale vleessector die door het IARC betrokken waren bij het onderzoek hebben echter sterk de indruk dat de onderzoekers bewust naar de gewenste conclusie toe hebben geschreven. Betsy Booren, belast met wetenschapszaken bij het Noord-Amerikaanse Vleesinstituut, merkte dat het ‘duidelijk was tijdens de vergadering van het IARC dat veel van de panelleden uit waren op een specifiek resultaat, ondanks verouderde, zwakke, inconsistente of zelf gerapporteerde gegevens. De onderzoekers manipuleerden de gegevens om zichzelf te verzekeren van een specifieke uitkomst.’

Bovendien zegt Booren dat ‘wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kanker en zeer complexe ziekte is die niet veroorzaakt wordt door afzonderlijke voedingstoffen. Een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl zijn essentieel voor een goede gezondheid.’

Ook het World Cancer Research Fund geeft aan dat het eten van vlees helemaal niet slecht is, zolang het met mate is. ‘Er is bewijs dat het beperkt consumeren van rood vlees, zoals rund- varkens- en lamsvlees en het beperkt eten van vleeswaren zoals ham, bacon en salami het risico op kanker verkleinen. Het WCRF adviseert niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten en de consumptie van vleeswaren tot een minimum te beperken.

Het WRCF geeft echter ook aan dat hoewel het overmatig consumeren van vlees en vleeswaren het risico op kanker verhoogt, vlees wel een essentieel onderdeel is van een gezond en gebalanceerd dieet. De organisatie adviseert daarom om tot 500 gram vlees per week te consumeren omdat het een belangrijke bron van proteïnen, ijzer en zink is.

Daarnaast het WRCF een andere verklaring waarom het overmatig consumeren van vlees een verhoogd risico op kanker met zich meebrengt. ‘Onderzoeken tonen aan dat mensen die veel vlees eten over het algemeen minder groenten en fruit eten. Vlees bevat heemverbindingen die kleur geven aan het vlees. Vermoed wordt dat deze verbindingen bij overmatig gebruik het risico op kanker vergroten. Een ontgebalanceerd versterkt het risico.’

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Eerlijke vleesprijs

Klimaatjongeren willen meer geld voor bioboeren

Nieuws Demonstratie

Klimaatgroepen willen eerlijke vleesprijs

Marktflits Rundvlees

Rundvleesprijs maakt een pas op de plaats

Marktflits Varkenvlees

Markt varkensvlees moet weer tik incasseren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief