Vleesprijzen

slachterij varkensvlees

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nederland kan slachterijen missen als kiespijn. Zo hard zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank het nog net niet, maar hij liet in het programma Buitenhof recent wel doorschemeren dat de vleessector wat hem betreft moet inschikken. De Volkskrant ging er deze week nog even op door, waarbij ook andere experts hun ongenoegen uitten over bepaalde sectoren die volgens hen weinig waarde toevoegen.
9 Februari 2024
slachterij varkensvlees

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

De stemming op de Duitse varkensmarkt is in luttele tijd flink verbeterd. De verlaging die in januari werd geïncasseerd, is begin februari alweer goed gemaakt. En dat is veel eerder dan gedacht. De Nederlandse varkensmarkt komt hierdoor op scherp te staan.
7 Februari 2024
varkensvlees

Nieuws Varkens

Varkensprijzen Nederland zakken, Duitse markt niet

De prijsontwikkelingen op de Nederlandse varkensmarkt zijn deze week niet verenigbaar met die in Duitsland, waar de noteringen gelijk blijven.
10 Januari 2024
maandanalyse varkens

Analyse Varkens

Amerikaanse varkensprijs meer dan gehalveerd

De grootste Amerikaanse varkensslachterij Smithfield verbreekt het contract met 26 varkenshouderijen in Utah. Het bedrijf besloot vanwege de zwakke Amerikaanse varkensmarkt wederom af te schalen.
14 December 2023
china varkensvlees

Nieuws Varkens

China koopt varkensvlees op om deflatie te bestrijden

De Chinese overheid heeft eind november opnieuw varkensvlees opgekocht om de staatsreserves aan te vullen. Hiermee wordt geprobeerd om de onder druk staande markt te ontlasten. Dit resulteert namelijk in lagere varkensprijzen wat vervolgens weer zwaar meeweegt in het inflatiemandje. Het is de derde opkoopronde dit jaar.
28 November 2023
maandanalyse varkens

Analyse Varkens

Kostprijs Nederlandse varkens relatief laag

De kostprijs van varkensvlees in de Europese Unie is flink hoger dan de kosten van andere grote producenten, zo blijkt uit de InterPIG kostenvergelijker, waar Wageningen Economic Research bij betrokken is. Vergeleken met andere EU-landen zijn de Nederlandse productiekosten wel relatief laag. Met name op het gebied van voer scoort Nederland vrij goed, maar ook de huisvestingskosten en arbeidskosten vallen relatief laag uit. Senior onderzoeker Robert Hoste van het instituut Wageningen Economic Research legt uit waarom de Nederlandse kosten aan de lage kant zijn.
21 November 2023
varkens

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport Brazilië groeit flink

De Braziliaanse varkensvleesexport nam in 2023 met 9,6% toe. Dit heeft de Braziliaanse organisatie voor dierlijke eiwitten (ABPA) vastgesteld.
15 November 2023
biggen varkens

Analyse Varkens

Prijzen op Chinese varkensmarkt dalen weer

De Chinese varkensvleesproductie is in de eerste negen maanden van 2023 flink gestegen. Door het grote aanbod bleek de opleving op de varkensvleesmarkt van korte duur. De lage varkensvleesprijzen hebben heel het jaar al duidelijk effect op de Chinese importen uit Europa. Hoewel de prijzen in 2024 waarschijnlijk stijgen, is het onwaarschijnlijk dat de Europese markt daarvan profiteert.
24 Oktober 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox