Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt wil vlotte start maken in 2016

30 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De varkensprijs heeft een teleurstellend jaar achter de rug, maar nu 2016 voor de deur staat, begint er steeds meer hoop te glooien. Alles wijst erop dat de eerste weken van 2016 een stuk positiever gaan zijn dan gebruikelijk is aan het begin van een nieuw jaar en er wordt dan ook rekening gehouden met prijsstijgingen in januari.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Varkens

Door de feestdagen is het rustig op de varkensmarkt, maar voor echte problemen zorgen de gebroken slachtweken nog niet. Normaal loopt de markt in de periode van kerst en oud en nieuw snel vol en moet in de eerste weken van de nieuwe jaar een flinke varkensprop worden weggewerkt. Hoewel de gebroken slachtweken al bijna achter de rug zijn wordt er vooralsnog niet gesproken over een echte varkensprop. Het aanbod is aan het begin van week één waarschijnlijk wel iets groter, maar de gewichten lopen nog niet op waardoor het ernaar uitziet dat de markt in ieder geval in balans gaat zijn in week 1. Dit is te danken aan het vele werk dat in aanloop naar de feestdagen is verzet. Omdat in week 1 ook de particuliere opslagregeling van start mag worden verwacht dat de vraag naar varkens zelfs nog iets toeneemt en de situatie uitslaat naar een tekort waar de prijs van kan profiteren.

Biggen

De optimistische stemming op de varkensmarkt is ook de op de biggenmarkt terug et zien. Door de feestdagen is het wel rustiger, maar mesters die biggen hebben leggen ondanks de nog altijd lage varkensprijs, vlot op. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is de vraag aan het toenemen. De reden hiervoor is de verwachting dat de varkensprijs in 2016 zich gaat herstellen, maar ook het biggenaanbod speelt een rol. Dit is namelijk aan het afnemen. De prijs zit al een tijd in de lift en om verdere prijsstijgingen voor te zijn wordt niet afgewacht met opleggen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden