Inside: Varkens & Voer

DCA Beursprijs varkens schakelt tandje bij

8 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Nord/West-commissie voerde woensdag een verhoging van drie cent door en meteen volgende de Nederlandse slachterijen met verhogingen van twee cent. De varkensprijzen zitten dus in de lift en dit geldt ook voor de DCA Beursprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt is het jaar goed begonnen en dit is te danken aan een krapper aanbod aan de ene kant en een betere vraag aan de andere kant. Voor de tijd van het jaar is het aanbod ongewoon krap. Normaal moet na de feestdagen eerst een varkensprop worden weggewerkt, maar omdat in aanloop naar de feestdagen goed is doorgewerkt en de feestdagen ook niet heel ongunstig vielen, is dit nu niet het geval. Daarnaast wordt ook gesproken over varkens die worden vastgehouden in afwachting van verdere prijsstijgingen. Hoewel dit wellicht meer uitzondering dan regel is, geeft het de markt wel een extra zetje omhoog.

De positieve stemming op de varkensmarkt wordt verder versterkt door de vraag. Normaal moet de vleesmarkt in de eerste weken na de feestdagen even opstarten, maar de situatie is aan het begin van 2016 anders dan andere jaren. Vanaf maandag kan worden ingeschreven op particuliere opslag van varkensvlees. Door de betere voorwaarden die aan de regeling worden gesteld en door de lage varkensprijs vindt de regeling vlot aftrek.

De combinatie van een relatief krap aanbod in combinatie met een voor de tijd van het jaar goede vraag, leidde in Duitsland woensdag al tot een verhoging van drie cent. Ook de Nederlandse slachterijen gaven er blijk van naar boven te willen door de prijzen met twee cent te verhogen. De internetbeurs sloot week 1 af met een verhoging van drie cent na dinsdag al twee cent te zijn gestegen.

1,22

euro

is de DCA Beursprijs in week 2

De markt zit dus behoorlijk in de lift en omdat de vooruitzichten voor de komende weken positief zijn, zet de DCA Beursprijs voor week 2 een flinke stap omhoog. De prijs van geslachte varkens stijgt met vier cent naar 1,22 euro. De prijs van levende varkens komt in week 2 uit op 0,95 euro na een verhoging van drie cent.

Niet alleen op de varkensmarkt is de stemming positief, dit geldt ook voor de biggenmarkt, waar de prijzen al geruime tijd in de lift zitten. Ook de komende tijd kunnen de biggenprijzen verder stijgen, nu ook de noteringen van de vleesvarkens de weg naar boven hebben ingeslagen. Hierdoor kan de vraag op de binnenlandse markt toenemen. Ook in het buitenland is de vraag aan het toenemen. De Spaanse notering pluste hierdoor één euro en ook in Duitsland staan alle lichten op groen voor hogere biggenprijzen, want tegenover de toenemende vraag, staat een afnemend aanbod.

De stijgende biggenprijzen hebben ook gevolgen voor de zeugenmarkt. Door de slechte financiële situatie was in december sprake van een stoppersgolf in de zeugenhouderij, maar dit lijkt nu eerst even achter de rug. Door de stijgende biggenprijzen worden meer zeugen aangehouden en dit leidt tot krapte op de zeugenmarkt, terwijl er wel goede vraag is. Tönnies verhoogde de zeugennotering nog niet, maar de Nord/West-commissie deed dit wel. De situatie van het krappe aanbod en de goede vraag wordt ook door de DCA Beursprijs vertaald in verhogingen. De prijs van geslachte zeugen stijgt met drie cent naar 0,98 euro en de prijs van levende zeugen wordt met twee cent verhoogd en komt hierdoor op 0,68 euro. 

DCA Beursprijs week 2 2016 Notering Mutatie
Levende varkens 0,95 +0,03
Geslachte varkens 1,22 +0,04
Levende zeugen 0,68 +0,02
Geslachte zeugen 0,98 +0,03

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden