Inside: Varkens & Voer

Europese varkensmarkt blijft slecht gehumeurd

2 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Na een teleurstellend 2015 begon de eerste maand van dit jaar nog enigszins hoopvol. Amper twee maanden na de jaarwisseling is die hoop compleet verdwenen en luidt de vraag hoe ver de noteringen nog gaan dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Varkens
De varkensmarkt verloopt uiterst stroef. Ondanks dat het embargo met Rusland al geruime tijd van kracht is, heeft het nog steeds invloed op de stemming. De EU onderneemt meerdere handelsreizen om nieuwe markten aan te boren, maar deze geven op korte termijn nauwelijks resultaat. Daarbij geeft de Europese vleesconsumptie weinig perspectief om groei op eigen markten te realiseren. Naast deze ontwikkelingen wordt de varkensmarkt geteisterd door schokeffecten als het stopzetten van de PO regeling. Ook het einde van slachterij Hilckmann doen de noteringen van week 9/10 geen goed.

De sombere stemming resulteert her en der in prijsverlagingen. Vion nam maandag het voortouw en voerde een prijsverlaging door van 2 cent. Ook het Duitse Tönnies haalt 2 cent van de prijs af. Compaxo doet hier nog een cent bovenop en verlaagt tot 1,17 euro per kilo. De Nord/West notering blijft voor week 9/10 staan op 1,24 euro, maar deze moest vorige week wel fors inleveren. De Van Rooi Meat prijs blijft ook onveranderd, maar dit is wel de laagste stand sinds 4 jaar.

Toch is het niet alleen somberheid wat de markt overschaduwd. Maandag kwam in het nieuws dat de EU in 2015 voor een record volume aan vlees heeft geëxporteerd naar China. Nederlandse slachterijen geven aan dat ook in 2016 de markt naar China redelijk goed loopt. Daarbij spelen de naweeën van het stopzetten van de PO regeling de markt nu nog parten, maar wellicht is het einde daarvan snel in zicht.

Biggen
De verlagingen op de varkensmarkt raken ook de biggen noteringen. De DCA BestPigletPrice ging maandag met 2 euro onderuit, en noteert voor week 9 38 euro. Ook Vion verlaagt de prijs, deze komt uit op 39,50 euro (min 1,50). De vraag/aanbod verhouding voor biggen was de laatste weken redelijke stabiel, maar de afgelopen week is hier verandering ingekomen. Mesters zijn wat afwachtend geworden in het opleggen van nieuwe biggen, waardoor het aanbod oploopt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden