Minder sterke dalingen

Varkensprijs krijgt het ook in tweede helft 2016 moeilijk

16 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de verwachting is dat de varkensprijzen in de tweede helft van 2016 meer ruimte krijgen om te herstellen, verwacht AHDB Pork dat de ruimte voor herstel beperkt blijft. Wel verwacht de het Britse productschap voor de varkenssector dat dalingen minder sterk uitvallen door een lichte daling van het aanbod.

Volgens Stephen Howarth, marktspecialist bij AHDB Pork, heerste er in de markt de verwachting dat de varkensprijzen niet langer houdbaar waren en voor een sterke krimp van de varkensstapels in de EU gingen zorgen. ‘Dit blijkt echter niet uit de varkenstelling van december. In een aantal lidstaten is de varkensstapel wel sterk gedaald, maar door sterke groei in andere landen is de krimp van de Europese varkensstapel beperkt gebleven’, zegt Howarth. 

De verwachte krimp van het varkensaanbod in de EU zit er tot dusver flink naast

De sterke groei van met name de Spaanse varkensstapel beperkte de daling in de EU niet alleen, het leidde er zelfs toe dat in december 2015 iets meer varkens zijn geteld dan een jaar eerder. ‘Dit suggereert dat er in de eerste maanden van 2016 meer varkens worden geslacht.’ Het aanbod kan bovendien worden versterkt door een verdere verbetering van de productiviteit. ‘De verwachte krimp van het varkensaanbod in de EU zit er tot dusver flink naast’, zegt Howarth.

Bovendien zijn de gewichten aan het stijgen. Dit is niet alleen in het Verenigd Koninkrijk het geval, maar ook in andere landen. In Nederland wogen de varkens in de eerste 9 weken van 2016 bijvoorbeeld 0,3 kilo meer dan in 2015 en met een gemiddelde van 97,6 kilo was het gewicht in Duitsland nagenoeg stabiel ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor is meer varkensvlees op de markt gekomen in de eerste maanden van 2015.

Howarth zegt dat de private opslagregeling een deel van het ruimere aanbod uit de markt heeft kunnen nemen en dat de druk verder is verlaagd door sterke export richting China en Japan. Dit heeft echter niet weten te voorkomen dat de varkensprijzen in de EU nog altijd moeite hebben zich te herstellen van het lage niveau.

In de tweede helft gaat de productie wel afnemen, maar ook in de laatste zes maanden blijft de krimp beperkt. De Europese Commissie gaat uit van een marginale daling in het derde kwartaal en een daling van iets meer dan één procent in het vierde kwartaal.

De Europese markt blijft dus kampen met een ruim aanbod en omdat het er ook niet naar uit ziet dat de vraag sterk gaat toenemen, blijft de ruimte voor structureel herstel van de prijzen beperkt. Wel verwacht AHDB Pork dat door de lichte productiedaling prijsdalingen minder sterk gaan uitvallen. De gemiddelde notering kan hierdoor boven het niveau van 2015 uitkomen, maar Howarth verwacht niet dat het niveau van 2014 worden gehaald. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden