Belang volksgezondheid

Provincies gaan straks over dieraantallen

7 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Is wonen in de buurt van een groot veebedrijf slechter voor de gezondheid dan wonen in een stad of niet? De politiek vindt in elk geval dat provincies zeggenschap moeten krijgen over dieraantallen. Dit in het belang van de gezondheid. 

Opnieuw vonden er onderzoeken plaats naar de schadelijkheid van grote veehouderijen. Zo bleek bijvoorbeeld uit het VGO-onderzoek dat het niet bijdraagt aan zoönosen en antibioticaresistentie. Wel was er een koppeling met COPD, maar niet met astma en allergieën. Daarnaast was er nog een endotoxinen-onderzoek. 

Met name de pluimveesector komt er niet goed vanaf, aldus staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Er wordt dan ook gekeken naar mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hierbij wordt mede de toekomstvisie pluimveehouderij genoemd.  

Opvallender is het dat er voldoende verbanden zijn tussen volksgezondheid en veehouderijen om over te gaan tot sturen op dieraantallen. 'Het is belangrijk dat provincies over optimale mogelijkheden beschikken om te kunnen sturen op dieraantallen in zowel het belang van de kwaliteit van de leefomgeving als in het belang van volksgezondheid.' Het betekent dat het wetsvoorstellen dieraantallen in gang gezet wordt. Dit wordt rond het kerstreces verwacht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Rob07 7 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870599/Reden-dat-provincies-straks-gaan-over-dieraantallen]Reden dat provincies straks gaan over dieraantallen[/url]
Rapport bekeken, volgens mij onmogelijk om hieruit harde conclusie's te trekken.
Abonnee
markt 8 Juli 2016
kun je even een linkje plaatsen waar dat rapport te lezen is
Abonnee
markt 8 Juli 2016
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2016/juli/Veehouderij_en_gezondheid_omwonenden
Abonnee
betweter 8 Juli 2016
zijn er ook boeren meegenomen in het onderzoek?
wisten de mensen waar het onderzoek voor was?
ook gekeken naar rokers?
beetje appart dat het nu net duidelijk is voor de zomerreces zodat al die anti dier partijen daar nog even over kunnen spugen gisteren terwijl de feiten er nog niet zijn.
john 14 Juli 2016
dieraantallen zijn gebonden aan dierrechten > megastallen hebben dus een positief effect voor de volksgezond aangezien deze het maximale doen aan emissiebeperking..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden