Tot 2018 dalende vleesprijs

Gekte op vleesmarkt VS niet van lange duur

4 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse varkenssector heeft optimaal kunnen profiteren van een historische groei in de vraag naar vlees in de VS. Ook China blijft vragen, waar buurland Mexico nog herstellende is van het virus PEDv. Allemaal ingrediënten die de prijs goed gedaan heeft, maar Rabobank ziet nu een andere wind.   

In het rapport 'Chickens, Cows and Pigs.. OH My! Implications of Record US Protein Expansion' geeft de Rabobank zijn visie op de producenten van de dierlijke eiwitten. Daarin wijst de bank er op dat Amerikaanse veehouders een fikse toename van de vraag naar vlees gezien hebben.

5

procent

jaarlijkse groei van consumptie

'Nu is het goed dat veehouders zich gaan voorbereiden op een afvlakking van die vraag tot aan 2018.' Toch zit er nog wel een gat tussen aanbod en vraag. 'De productie van eiwitten in de VS groeit naar verwachting met 2,5 procent per jaar, waar de consumptie met 5 procent stijgt.'

Een kritisch punt wordt er gezien in de waarde van de dollar. 'Een sterkere dollar en vragen over de binnenlandse vraag zijn belangrijk voor de industrie.' 

'We verwachten niet dat de marges zo laag gaan uitpakken als in 2008 en 2009, maar wel dat deze gaan dalen richting 2018. Voor degene die een mogelijk verkoop van het bedrijf overwegen een teken om haast te maken, want de prognose voor de marges werkt niet in hun voordeel.' Aldus Will Sawyer, auteur van het rapport. 

'In 2015 schreef de VS de grootste stijging van de consumptie per persoon op in 40 jaar tijd', voegt Sawyer toe. 'Wij verwachten dat de groei de komende jaren minder groot is en daardoor beter verdeeld kan worden over de drie eiwitten, varken, rund en kip.'

Voor Amerikaanse veehouders is het vooral van belang de waarde van de dollar versus de Canadese dollar, Japanse Yen en Mexicaans peso in de gaten te houden.

Ondertussen heeft de regio ook nog te maken met PEDv. Veel nieuws is er op het moment niet, maar de laatste berichten waren dat vooral Mexico moeite heeft met het herstellen van dit virus. Ook in China speelt het een rol. Toch is dit niet de aanjager van de vraag naar varkensvlees. Die wordt vooral geholpen doordat steeds meer varkenshouders in het land uit de sector stappen. 

Voor Europese varkenshouders is de groei van de vraag in de VS goed nieuws. Het betekent minder concurrentie op het wereldwijde speelveld. Ook de komende jaren blijft die groei in de Amerikaanse consumptie bestaan, maar dan in mindere mate. Hierdoor is het reëel om op exportgebied rekening te houden met meer concurrentie uit deze regio. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden